Потенційно придатних для життя планет може бути значно більше, ніж вважалося – дослідження

Планети, які містять рідку воду, ключовий інгредієнт для життя, можуть бути в 100 разів більш поширеними, ніж вважалося раніше. Про це свідчать результати дослідження, представлені на конференції Гольдшмідта у французькому Ліоні, пише The Vice.

Це означає, що на кожну зоряну систему у нашій Галактиці може припадати в середньому одна планета з рідкою водою, що значно розширює можливостей для життя на планетах.

Вчені продемонстрували, що приховані підземні водойми можуть формуватися на планетах, які обертаються навколо червоних карликів – зірок, які набагато менші за Сонце. Це відкриття має велике значення для пошуку позаземного життя, оскільки червоні карлики, також відомі як М-карлики, є найпоширенішим класом зірок.

Вода настільки важлива для життя на Землі, що вчені вважають її найціннішою сполукою, яку слід шукати при пошуках інопланетян в інших світах. Хоча Земля – єдина планета в Сонячній системі, яка має водні океани на поверхні, деякі з сусідніх небесних тіл мають підземні океани під крижаними оболонками, включаючи супутник Юпітера Європу та супутник Сатурна Енцелад.

Планетолог із Ратгерського університету Луджендра Оджа представив на конференції докази існування геотермального тепла на багатьох холодних «екзо-землях», тобто планетах, подібних до Землі, в інших зоряних системах. Ці підлідні океани в системах червоних карликів «можуть нагадувати підземні умови, знайдені на Європі» та «можуть забезпечити придатні для життя умови протягом тривалого періоду».

Раніше повідомлялося, що третина найпоширеніших планет навколо малих зірок по всій галактиці можуть перебувати в умовах, які дозволяють утримувати рідку воду та, ймовірно, підтримувати життя. Потенційно йдеться про сотні мільйонів планет.