Huawei Technologies, китайський технологічний гігант, планує повернутися на ринок 5G-смартфонів до кінця 2023 року, згідно з даними дослідницьких компаній, повідомляє Reuters. Цей крок свідчить про значне відновлення китайського виробника після того, як санкції США серйозно вплинули на його бізнес смартфонів.

Очікується, що Huawei закуповуватиме мікросхеми 5G на внутрішньому ринку, використовуючи власні досягнення в галузі напівпровідникового дизайну та виробництва мікросхем від компанії Semiconductor Manufacturing International Co (SMIC), згідно з даними трьох сторонніх дослідницьких компаній, що займаються вивченням китайського ринку смартфонів. Ці фірми, які вирішили залишитися анонімними через угоди про конфіденційність з клієнтами, посилаються на галузеві джерела, включаючи постачальників Huawei.

У випадку, якщо прогноз справдиться, повернення на ринок смартфонів 5G стане значною перемогою для Huawei, яка вже майже три роки перебуває в режимі «виживання». Доходи компанії від споживчого бізнесу досягли піка в 483 мільярди юанів ($67 мільярдів) у 2020 році, але через рік впали майже на 50%.

Huawei, яка колись конкурувала з Apple і Samsung за звання найбільшого у світі виробника смартфонів, втратила доступ до основних інструментів для виробництва мікросхем, необхідних для випуску своїх найсучасніших моделей, через американські обмеження, запроваджені у 2019 році. Ці санкції, які Huawei вважає незаконними, були запроваджені через занепокоєння урядів США та Європи щодо ризиків для безпеки через зв’язки компанії з урядом КНР. Відтоді Huawei продає лише обмежені партії 5G-моделей, що використовують накопичені запаси чипів.

Попри те, що продаж смартфонів 4G останнього покоління не стимулює зростання, Huawei вдалося зберегти 10% частку ринку в Китаї в першому кварталі, згідно з даними консалтингової компанії Canalys.

Одна з дослідницьких фірм очікує, що Huawei використовуватиме виробничий процес N+1 від SMIC, хоча при прогнозованому рівні виходу придатних чипів нижче 50%, постачання моделей з 5G буде обмежене приблизно 2-4 мільйонами одиниць. За іншими оцінками, обсяг постачання може сягнути 10 мільйонів одиниць.

Huawei зможе випустити 5G-версії флагманських моделей, таких як P60 вже цього року, а нові запуски, ймовірно, відбудуться на початку 2024 року, кажуть три дослідницькі компанії. Однак американські санкції відрізали Huawei від сервісів Google, що обмежує привабливість смартфонів Huawei за межами Китаю.

Дослідницькі компанії відзначили березневу заяву Huawei про прорив у сфері засобів автоматизації електронного проєктування (EDA) для мікросхем, вироблених за технологією 14 нанометрів (нм) і вище. Вони вважають, що програмне забезпечення EDA від Huawei можна використовувати з виробничим процесом N+1 від SMIC для виготовлення мікросхем з топологічним розміром 7 нм — потужних напівпровідників, які зазвичай використовуються в смартфонах 5G.

Однак прогнозований рівень виходу менш як 50% означає, що такі мікросхеми для 5G «будуть дорогими», – зазначив Даг Фуллер, який досліджує чипи в Копенгагенській бізнес-школі. «Я думаю, якщо Huawei хоче «з’їсти» вартість, вони можуть це зробити, але я не бачу такі чипи конкурентоспроможними за ціною», – додав Фуллер.