Світовий ринок персональних комп’ютерів (ПК) переживає значний спад: у другому кварталі 2023 року (2Q23) постачання скоротилося на 13,4% в річному обчисленні, згідно з попередніми результатами щоквартального всесвітнього дослідження персональних комп’ютерних пристроїв, проведеного IDC. Це вже шостий квартал поспіль, коли спостерігається падіння, спричинене макроекономічними чинниками, слабким попитом як з боку споживчого, так і з боку комерційного секторів.

IDC: ринок ПК у 2 кварталі впав на 13,4% рік до року через слабкий попит, формально росте тільки Apple

Попри загальний слабкий попит, рівень запасів залишався вищим за норму довше, ніж очікувалося. Це стосується як готових систем на рівні каналів збуту, так і ланцюжка постачання. Усі провідні компанії, за винятком Apple та HP, зазнали двозначного падіння протягом кварталу.

Apple виграла від сприятливого порівняння в річному обчисленні, оскільки компанія мала проблеми з постачанням у 2 кварталі 2022 року через пов’язані з COVID перебої в ланцюжку постачання. Тим часом HP зіткнулася з надлишком запасів минулого року і нарешті наблизилася до нормального рівня запасів, що дозволило їй продемонструвати високі темпи зростання під час цього спаду.

«Підвищені запаси каналів і компонентів знову тягнуть ринок вниз», – говорить Джітеш Убрані, менеджер з досліджень у відділі відстеження мобільних і споживчих пристроїв IDC. «І попри те, що ці проблеми поступово вирішуються, багато постачальників компонентів продовжують пропонувати знижені ціни, намагаючись очистити свої запаси, хоча виробники ПК та канали збуту все ще обережно ставляться до нових систем через зниження попиту».

«Американські гірки попиту та пропозиції, з якими зіткнулася індустрія ПК за останні п’ять років, були надзвичайно складними», – повідомив Раян Рейт, віцепрезидент групи IDC з відстеження клієнтських пристроїв. «Компанії не хочуть зіткнутися з дефіцитом, як це було у 2020 і 2021 роках, але водночас багато хто не наважується робити велику ставку на відновлення ринку. З боку споживачів ми спостерігаємо повернення до допандемічних звичок, коли обчислювальні потреби розподіляються між кількома пристроями, і ми твердо віримо, що гаманець споживача віддасть перевагу смартфонам, а не комп’ютерам. З комерційного боку, скорочення робочої сили (у багатьох великих компаніях), а також впровадження генеративного штучного інтелекту лише додають плутанини щодо того, куди вкладати й без того скорочений бюджет».

IDC: ринок ПК у 2 кварталі впав на 13,4% рік до року через слабкий попит, формально росте тільки Apple

До п’ятірки найбільших компаній за обсягами поставок традиційних ПК у світі, часткою ринку та річним зростанням у 2 кварталі 2023 року увійшли Lenovo (14,2 млн одиниць, 23,1% ринку, -18,4% зростання), HP Inc. (13,4 млн одиниць, 21. 8% ринку, -0,8% зростання), Dell Technologies (10,3 млн пристроїв, 16,8% ринку, -22,0% зростання), Apple (5,3 млн пристроїв, 8,6% ринку, 10,3% зростання) та Acer Group (4,0 млн пристроїв, 6,4% ринку, -19,2% зростання).