Людиноподібний робот NASA на ім’я Valkyrie буде випробуваний в якості віддаленого обслуговуючого персоналу нафтових платформ. Про це пише The Register.

За повідомленням NASA, Valkyrie прямує до Західної Австралії, де компанія Woodside Energy випробує його з метою «дистанційного догляду за некерованими й морськими енергетичними об’єктами».

Енергетична компанія оплатить витрати NASA, оскільки агентство працює над «розробкою можливостей віддаленого мобільного маніпулювання» для догляду за об’єктами, що не обслуговуються екіпажами.

Натомість Woodside Energy протестує програмне забезпечення робота й надасть NASA дані. Їх агентство зможе використати для прискорення розробки роботів для дистанційного керування з Землі, коли робот перебуватиме на Марсі чи Місяці без астронавтів.

Позаземні завдання для роботів можуть передбачати перевірку та обслуговування інфраструктури, а також догляд за рослинами, вирощеними у відкритому космосі. NASA сподівається, що Valkyrie зможе виконувати «нудні й повторювані завдання», тим самим звільняючи час людини для роботи вищого рівня.

Як відомо, шестифутовий апарат Valkyrie, також відомий як R5, розроблявся протягом десятиліття, але в минулому мав низьку продуктивність. Робот працює на процесорах Intel Core i7 і має батарею місткістю 1,8 кВт-год. Він може працювати самостійно близько години.