В Україні для роботи в IT все частіше шукають кандидатів без досвіду, для них є 550 вакансій

В Україні під час великої війни значних змін зазнає ринок праці. За висновком аналітиків Opendatabot на основі даних Djinni, попит на айтівців спадає, а от затребуваність кандидатів без досвіду посилюється. Про це пише AIN.UA.

У червні цього року кількість вакансій на сайті Work.ua зросла до 93 тис. Однак цей показник поступається результатам червня 2021 року на 12%.

Найбільше зростання в червні порівняно з травнем зафіксували в категоріях «Освіта, наука», «Будівництво, архітектура», «Логістика, склад, ЗЕД». Примітно, що другий місяць поспіль найбільш помітно збільшується число вакансій  для фахівців без досвіду (+5%), а також пенсіонерів і людей з інвалідністю (+7%).

Найбільша зарплата серед лінійних працівників зберігається в медіабайєрів (55 тис. грн). Високі зарплати також пропонують водіям-мінародникам (40 тис. грн) та лікарі-ендодонтисти (35 тис. грн). Найчастіше шукачами роботи є люди без досвіду (36%). А от кандидатів із досвідом 5+ років – 33%.

Що стосується сфери IT, то в червні активність в ній дещо вщухла. Рекрутери за місяць зменшили кількість оголошень на Djinni на 9%, до 14,1 тис. Свої профілі в цей час активували 19,6 тис. шукачів, що на 4% менше, ніж у травні. При цьому в середньому 9 кандидатів претендують на 1 вакансію.

За тлі спаду в IT кандидати без досвіду стають більш запитаними. За пів року кількість вакансій для них збільшилася майже вдвічі. Але така частка вакансій – досі найменша. В червні було опубліковано 550 відповідних пропозицій.

Раніше повідомлялося, що поява штучного інтелекту (ШІ) може зробити досвідчених програмістів продуктивнішими. Дані компанії Revelio Labs, яка займається аналізом робочої сили, свідчать про те, що компанії переважно звільняють своїх наймолодших працівників, і що у 2023 році інженери-програмісти становитимуть найбільшу частку звільнених технологічними компаніями людей.