Французькі правоохоронці незабаром можуть отримати широкі повноваження для стеження за ймовірними злочинцями. Про це повідомляє Engadget.

Законодавці Національної асамблеї Франції ухвалили законопроєкт, який дозволяє поліції стежити за підозрюваними, дистанційно активуючи камери, мікрофони і системи GPS-локацій на телефонах та інших пристроях.

Суддя повинен буде схвалити використання цих повноважень, а нещодавно внесені поправки до законопроєкту забороняють використовувати їх проти журналістів, адвокатів та інших «чутливих професій», повідомляє Le Monde.

Такі заходи можуть застосовуватися лише впродовж шести місяців і лише у випадках серйозних справ, які каратимуться щонайменше п’ятьма роками ув’язнення.

Попередня версія законопроєкту пройшла через Сенат, але поправка потребуватиме схвалення цього законодавчого органу, перш ніж вона стане законом.

Раніше група з цифрових прав La Quadrature du Net вказувала на можливість зловживань. Оскільки в законопроєкті немає чіткого визначення того, що є серйозним злочином, існують побоювання, що французький уряд може використати його для переслідування екологічних активістів та інших осіб, які не становлять серйозної загрози. Організація також зазначає, що політика безпеки, яка викликає занепокоєння, має звичку поширюватися на менш серйозні злочини.

Натомість міністр юстиції Ерік Дюпон-Моретті каже, що ці повноваження будуть використовуватися лише в «десятках» випадків на рік.