Нові дані щодо обсягів військової допомоги Україні вказують на значну зміну балансу важкого озброєння на фронті після понад 16 місяців повномасштабної війни. Так ЗСУ наздогнало і навіть випередило армію Росію за кількістю танків. Про це пише Bloomberg.

Згідно з оновленими даними БД Ukraine Support Tracker, яку підтримує Кільський інститут світової економіки, з початку повномасштабного вторгнення союзники поставили в Україну 471 танк, а ще 286 танків мають надійти.

Разом з даними Oryx щодо втрат російської та української армії та кількості захопленої важкої техніки, виходить що станом літо 2023 р. на ЗСУ має більше танків, ніж армія РФ, яка з лютого 2022 р. втратила більш ніж половину важкої техніки.

Танки та важка техніка України та РФ

Баланс за важкою артилерією та РСЗВ все ще на користь росіян, але відставання України вже не таке разюче, як у 2022 р., до того ж добре відома проблема зі зношенням стволів та нестачею снарядів радянського зразка для артилерії окупантів.

З іншого боку, згідно з даними Ukraine Support Tracker, попри деякі вагомі пакети підтримки, загальний обсяг нових зобов’язань щодо підтримки України з боку інших країн навесні 2023 року значно впав. І це стосується як військової, так і гуманітарної, і фінансової підтримки.

Bloomberg: Україна наздогнала Росію за кількістю танків

За період з 25 лютого по 31 травня 2023 р., що охоплює нове дослідження, вартість усієї допомоги Україні зросла на добрі €13 млрд до загальної суми близько €165 млрд; майже €9 млрд були спрямовані на військову допомогу. Німеччина, яка зараз є другим найбільшим постачальником військової допомоги Україні в абсолютному вираженні, збільшила свої військові зобов’язання на €3,26 млрд, або на 76%, до загальної суми в €7,5 млрд. Йдеться про додаткові бойові танки, ЗРК «Iris-T» та інше озброєння.

Перше місце як за загальним обсягом допомоги, так і за військовою допомогою за США, яка передала Україні допомоги на €70,7 млрд (Кільський інститут перераховує усе в евро), €42,84 млрд з яких – це військова допомога.