Низці чиновників адміністрації президента США Джо Байдена заборонили контактувати з соціальними мережами в питаннях щодо модерації постів, захищених Першою поправкою до Конституції. Таке рішення ухвалив федеральний суддя США Террі А. Дауті, пише The Verge.

За інформацією Washington Post, йдеться про позов генеральних прокурорів-республіканців з Луїзіани та Міссурі до президента Джо Байдена, доктора Ентоні Фаучі, Центру контролю і профілактики захворювань, Міністерства національної безпеки та Національного інституту алергії та інфекційних захворювань.

«… починаючи з 2017 року – за чотири роки до того, як Байден став президентом – чиновники в уряді почали закладати основу для «системної й планомірної кампанії» з контролю за висловлюваннями в соціальних медіа», – стверджували позивачі.

На думку судді в цій справі, позивачі можуть довести, що чиновники федерального уряду цілеспрямовано придушують «мільйони захищених свободою слова публікацій американських громадян».

За його рішенням, таким особам, як міністр національної безпеки Алехандро Майоркас, керівниця Агентства з кібербезпеки та безпеки інфраструктури (CISA) Джен Істерлі, керівниця оперативної групи ФБР із боротьби з іноземним впливом Лора Демлоу, а також співробітникам цих та деяких інших відомств, забороняється контактувати, працювати з компаніями соціальних мереж або запитувати їх про пости, захищені Першою поправкою.

Але це рішення містить винятки. Йдеться про пости про злочинну діяльність або злочинні змови, загрози національній безпеці, загрози безпеці виборів, допустимі публічні урядові виступи, що просувають державну політику або погляди з питань, що становлять суспільний інтерес, загрози громадській безпеці, зусилля, спрямовані на виявлення, запобігання або зменшення зловмисної кіберактивності.

Фігурантам позову також заборонено співпрацювати з академічними групами, які займаються соціальними мережами, такими як Election Integrity Partnership, Virality Project та Stanford Internet Observatory.