3 липня метеорологи зафіксували найспекотніший день за всю історію спостережень. Про це повідомляє Engadget із посиланням на дані Національних центрів прогнозування стану навколишнього середовища США.

У цей день середня глобальна температура перевищила 17 градусів за Цельсієм (62,62 за Фаренгейтом) вперше з моменту початку супутникового моніторингу глобальних температур у 1979 році.

Вчені вважають, що понеділок також став найспекотнішим днем за весь час спостережень, відколи люди почали використовувати прилади для вимірювання добової температури наприкінці 19 століття.

Цього тижня південь США задихається від спеки – температура тут перевищила позначку в 110 градусів за Фаренгейтом (43 градуси за Цельсієм). Навіть в місцях, які зазвичай не славляться теплою погодою, останнім часом було не по сезону спекотно, а на дослідницькій базі «Академік Вернадський» в Антарктиді зафіксували липневий максимум у 8,7 градуса за Цельсієм.

Вчені пояснюють нещодавню спеку поєднанням Ель-Ніньо (характерні для екваторіальної зони Тихого океану протилежні екстремальні значення температури води й атмосферного тиску, що тривають близько шести місяців) та постійних викидів парникових газів, спричинених діяльністю людини. Дослідження показали, що зміна клімату сприяє тому, що хвилі спеки стають частішими, тривалішими та спекотнішими, ніж будь-коли.

«Середня глобальна температура приземного шару повітря, яка вперше за весь час спостережень досягла 17 градусів за Цельсієм, є важливою символічною віхою в нашому світі, що потеплішав, – сказав дослідник клімату Леон Сімонс в інтерв’ю для BBC News. – Тепер, коли починається найтепліша фаза Ель-Ніньо, ми можемо очікувати набагато більше щоденних, щомісячних та річних рекордів протягом наступних 1,5 років».

Нагадаємо, що попередній температурний рекорд був встановлений у серпні 2016 року. Тоді середня температура у світі піднялася до 16,92 за Цельсієм (62,45 за Фаренгейтом).