Компанія Google оголосила, що для користувачів із Канади вона збирається видалити канадські новини зі своєї пошукової системи, агрегатора новин та додатку Discover, який надає користувачам список новинних статей та відео. Про це пише thestar.com.

Також технологічний гігант закриє свою програму Google News Showcase, яка просуває профілі понад 150 видань по всій країні. Такі зміни торкнуться місцевих мешканців приблизно через шість місяців. Це відбудеться тоді ж, як очікується, набуде чинності нещодавно ухвалений Оттавою Закон про новини в Інтернеті.

«Ми розчаровані, що до цього дійшло. Ми не сприймаємо це рішення або його наслідки легковажно та вважаємо, що важливо бути прозорими з канадськими видавцями й нашими користувачами якомога раніше», – написав у блозі президент Google з глобальних питань Кент Вокер.

Зі свого боку, міністр культурної спадщини Канади Пабло Родрігес не запропонував жодних рішень у відповідь на це оголошення.

«Великі технології радше витратять гроші на зміну своїх платформ, щоб заблокувати доступ канадців до якісних і місцевих новин, замість того, щоб платити свою справедливу частку новинним організаціям. Це показує, наскільки вони глибоко безвідповідальні і відірвані від життя, особливо коли вони заробляють мільярди доларів на канадських користувачах», – сказано в заяві міністра.

Ухвалений Оттавою Закон про онлайн-новини змусить такі платформи, як Google і Meta, материнську компанію Facebook та Instagram, укладати угоди з канадськими медіавидавцями для обміну, попереднього перегляду і перенаправлення користувачів до онлайн-контенту новин. Після ухвалення документа компанія Meta оголосила про готовність закрити доступ до новин у своїх соцмережах у Канаді.