Вживання наркотиків у світі технологій перейшло в корпоративну культуру, – WSJ

В технологічному світі вживання наркотиків перейшло в корпоративну культуру, змушуючи ради директорів і бізнес-лідерів боротися зі своєю відповідальністю за працівників, які часто вживають наркотичні речовини. Про це пише The Wall Street Journal.

В центрі уваги – технічні керівники та працівники, які бачать у психоделіках та подібних до них речовинах, зокрема псилоцибіні, кетаміні та ЛСД, шлях до прориву в бізнесі.

У Кремнієвій долині до вживання наркотиків давно ставляться толерантно. Але це явище непокоїть деякі компанії та їхні ради директорів. Вони побоюються притягнення до відповідальності за незаконну діяльність, як стверджують консультанти та інші особи, наближені до компаній.

Дехто починає експериментувати з психоделіками в пошуках ясності розуму або для вирішення проблем зі здоров’ям, а зрештою вживає їх частіше на вечірках чи рейвах у Кремнієвій долині. Тут вони відіграють роль, подібну до алкоголю на коктейльній вечірці.

«Кілька років тому говорити про психоделіки в Кремнієвій долині було великим «ні-ні», – каже Едвард Салліван, виконавчий директор Velocity Coaching, компанії, яка тренує засновників стартапів та керівників корпорацій. – Це справді змінилося».

За його словами, останнім часом близько 40% його клієнтів цікавляться психоделіками, тоді як п’ять років тому таких було одиниці. Деякі коучі для керівників кажуть, що зараз вони допомагають компаніям і керівним командам орієнтуватися у вживанні наркотиків.

Неформальне вживання психоделіків у світі технологій підживлюється офіційною клінічною роботою лікарів і дослідників, які шукають нові рішення для проблем психічного здоров’я. Кетамін, який лікарі здавна використовують як анестетик, іноді призначають для лікування депресії або посттравматичного стресового розладу, часто у вигляді таблеток або інфузій у клініках. Інвестори вкладають кошти в компанії, що працюють над розробкою методів лікування за допомогою психоделіків.

За даними дослідницької компанії BrandEssence, очікується, що вартість ринку психоделічних наркотиків, який включає компанії, що займаються дослідженнями та випробуваннями з метою легалізації використання, досягне $11,8 млрд до 2029 року, порівняно з $4,9 млрд у 2022 році.

Раніше повідомлялося, що під час міжнародної правоохоронної операції під кодовою назвою «SpecTor» було заарештовано 288 продавців і покупців наркотиків з усього світу. Також у рамках операції поліція вилучила €50,8 млн ($55,9 млн) готівкою та криптовалютою.