NewsGuard: Google розміщує рекламу топ-брендів на фейкових сайтах і порушує власну політику

Автоматизована медійна система Google показує рекламу відомих компаній на спамових, фейкових і створених чат-ботами сайтах, що грубо порушує власну політику Google. Про це йдеться у звіті «Моніторингу дезінформації за червень 2023 року» від NewsGuard Technologies, пише PCMag.

У звіті сказано, що великі світові бренди підтримують поширення ненадійних новинних та інформаційних вебсайтів, створених штучним інтелектом (UAIN) своїми рекламними доларами.

«Таким чином, цей програмний підхід фінансує низькоякісні та дезінформаційні сайти, не захищаючи при цьому «безпеку бренду», оскільки більшість рекламних оголошень розміщується компанією Google», – йдеться у звіті.

NewsGuard оцінює новинні сайти на предмет їхньої достовірності та чесності. У звіті не називаються компанії, але вказується, що це широкий спектр рекламодавців, серед яких дві найбільші світові компанії в галузі споживчих технологій, два провідні американські провайдери широкосмугового зв’язку та цифрова платформа Кремнієвої долини.

«Понад 90% оголошень, виявлених NewsGuard, – 356 із 393 – були показані NewsGuard через Google Ads», – сказано в звіті.

Висока цифра свідчить про те, що Google домінує в медійному бізнесі – переважна частка ринку, яка, як стверджують антимонопольні розслідування в США та Європейському Союзі, відображає антиконкурентну поведінку Google.

Як відомо, власні рекламні правила Google забороняють подібний низькоякісний та тиражований контент.

Нагадаємо, що недавно Єврокомісія подала офіційну антимонопольну скаргу проти Google та її рекламного бізнесу. У попередньому висновку регулятор стверджує, що компанія зловживає своїм домінуючим становищем на ринку цифрової реклами.