Компанія Qualcomm анонсувала новий чип для бюджетних смартфонів Snapdragon 4 Gen 2 (SM4450). Разом зі зменшеним 4-нанометровим техпроцесом, він отримав ряд вдосконалень зв’язку, роботи з памʼяттю та камерами.

Завдяки модему Snapdragon X61, чип має підтримку 5G 3GPP Release 16, що покращить енергоощадження, якість зв’язку та точність визначення локації. Також модем підтримує 4×4 MIMO й зможе забезпечити максимальну швидкість завантаження до 2,5 Гбіт/с, а також 900 Мбіт/с передачі даних.

При цьому підключення до локальної мережі не підтримує Wi-Fi швидший за ac. Роботу з бездротовими аксесуарами забезпечить Bluetooth 5.1.

Новому чипу дісталися два продуктивних ядра з частотою до 2,2 ГГц та шість енергоощадних — 2 ГГц. Вони демонструють 10-відсоткове збільшення продуктивності у порівнянні із попередньою моделлю. Про графічний прискорювач наразі немає інформації, але чип має підтримку тієї самої роздільної здатності екранів у Full HD+ та частоту оновлення зображення у 120 Гц.

Snapdragon 4 Gen 2 отримав підтримку роботи з оперативною пам’яттю LPDDR5x та накопичувачами стандарту UFS 3.1, що загалом помітно пришвидшить роботу смартфонів цього класу.

І тепер такий процесор має підтримку не трьох, а двох ISP, хоча й тепер зможе опрацьовувати зображення з MCTF (Multi-Camera Temporal Filtering), що має краще обробляти цифровий шум на відео. При цьому чип може працювати з сенсорами роздільною здатністю до 108 МП, записувати Full HD-відео при 60 FPS, та сповільнені ролики в HD при 120 FPS. І тепер підтримує цифрову стабілізацію зображення. 

Як у попередника, тут теж є підтримка Quick Charge 4+. Згідно з виробником, це має забезпечувати до 50% заряду батареї за 15 хвилин (хоча й не зазначено, за яких умов).

Першими смартфонами з новими процесорами мають стати Redmi та vivo, а з’являться вони вже цього року.