NASA створює асистента для астронавтів, схожого на ChatGPT

NASA розробляє систему, яка дозволить астронавтам виконувати маневри, проводити експерименти тощо за допомогою природно-мовного інтерфейсу, схожого на ChatGPT. Про це пише Engadget із посиланням на The Guardian.

«Ідея полягає в тому, щоб досягти того, що ми будемо розмовляти з космічними апаратами, а вони будуть відповідати нам про тривоги, цікаві знахідки, які вони бачать в Сонячній системі та за її межами», – сказала доктор Лариса Сузукі. – Це вже зовсім не схоже на наукову фантастику».

NASA планує розгорнути систему на космічній станції, яка буде обертатися навколо Місяця та забезпечувати підтримку місії NASA «Артеміда». Вона використовуватиме інтерфейс природною мовою, що дозволить астронавтам отримувати поради щодо експериментів або проводити маневри, не занурюючись у складні інструкції.

В NASA зазначили, що агентству знадобляться технології штучного інтелекту і машинного навчання для управління різними системами. Сюди входять автономні операції з науковими вантажами, визначення пріоритетів передачі даних, автономні операції, управління станом шлюзу тощо.

До слова, в травні OpenAI випустила безплатний додаток ChatGPT для iPhone в США. Він включає підтримку голосового введення за допомогою моделі розпізнавання мови Whisper AI та може синхронізувати історію чату з вебверсією AI-асистента.