У Києві адміністратора Telegram-каналу «Повістки» засудили до п’яти років позбавлення волі та двох років випробувального терміну за розголошення інформації про місця видачі повісток. Про це йдеться у вироку в справі № 753/6889/23 в Єдиному реєстрі судових рішень, пише «Мілітарний».

Дії фігуранта кваліфіковано за ч. 1 ст. 114-1 КК України, як перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період. Відповідно до вироку суду, Telegram-канал перешкоджав оповіщенню військовозобов’язаних та резервістів.

Через масове поширення інформацію у засобах масової комунікації та мобільних додатках особи могли уникати отримання повісток. Це призводило до скорочення кількості військовозобов’язаних, які прибували до територіальних центрів комплектування та потенційно могли бути запланованими до призову під час мобілізації.

Відповідно дії засудженого адміністратора ставили під загрозу терміни та обсяги виконання заходів комплектування військово-організаційних структур ЗСУ.

У Telegram-каналі вживалися слова «по можливості, не заїжджайте», «будьте обережні» або інші схожі фрази. Тут поширювалася інформація про адреси Києва, де перебували військовослужбовці під час виконання ними заходів із призову громадян України під час мобілізації.

Нагадаємо, що раніше Міністерство оборони спільно з командуванням ЗСУ напрацювали зміни до законодавства, які передбачають зменшення граничного віку перебування призовників на військовому обліку з 27 до 25 років.