Європейський Союз оголосив одинадцятий пакет санкцій проти росії через її агресивне вторгнення в Україну. Цього разу він намагається боротися з ключовими московськими ІТ-провайдерами та організаціями, створеними для обходу експортних заборон. Про це пише The Register.

ІТ-компанії, яким Європа хоче зашкодити, співпрацюють з Федеральною службою безпеки росії (ФСБ) та/або Міністерством промисловості і торгівлі росії. Також вони мають допуски, які дають їм доступ до державної таємниці або дозволяють працювати над озброєнням та іншим військовим обладнанням. Новий критерій для існуючих санкцій означає, що ці компанії можуть бути відрізані від глобальної фінансової системи та іншим чином стати персонами нон-грата для комерційних і державних структур, що мають зв’язки з ЄС.

ІТ-компанії були додані до європейського санаційного списку після того, як Рада Європи оцінила, що інформаційна війна є одним із ключових засобів, за допомогою якого росія здійснює свою агресивну війну проти України та вчиняє грубі порушення міжнародного права та принципів Статуту ООН.

Одинадцятий раунд санкцій також намагається зупинити постачання технологій до росії.

Нагадаємо, що влада США планує перекрити «маршрути обходу», якими санкційні технології потрапляють до росії через треті країни. За оцінками, до країни-агресора потрапило контрабандного обладнання на суму понад $2 млрд.