SYPAQ PPDS – картонні БПЛА на службі ЗСУ

Українські військові переобладнали наддешевий картонний (ні, це не жарт) БПЛА SYPAQ PPDS, перетворивши його на дрон-камікадзе. Про це пише «Мілітарний», посилаючись на фотографії, оприлюднені у російських медіа.

SYPAQ Corvo PPDS (Precision Payload Delivery System – «Система точного доставлення вантажу») – наддешеві одноразові транспортні БПЛА, які виробляє австралійська компанія Sypaq Corvo. Вони дійсно зроблені з картону. При цьому такий простий БПЛА може доставляти 3-5 кг (в залежності від моделі) медикаментів, амуніції, їжі тощо бійцям на відстань 40-120 км в залежності від навантаження. Витривалість «іграшкового» літачка складає 1-3 години. Вартість одного дрона за різними джерелами від $670 до $3530.

Україна отримала дрони SYPAQ PPDS у березні 2023 р., при цьому йшлося про сотні таких БПЛА щомісяця. Не пройшло і трьох місяців, як українські військові переробили транспортні дрони в ударні.

За інформацією «Мілітарного», у фюзеляж безпілотника встановили протипіхотну уламкову міну направленої дії МОН-50, радіодетонатор ВП-2а знаходиться на крилі. Поки що невідомо, чи має модифікований БПЛА камеру чи інші системи наведення. Міна МОН-50 оснащена 700 г вибухівки та може уражати цілі на відстані до 30 м за допомогою 485-540 готових уражаючих елементів.