А ви знали, що свого часу Ford Motor Company випускала літаки?! Та ще і таких красенів! Зустрічайте, Ford 4-AT, він же Ford Trimotor, відомий також як Tin Goose («Бляшаний Гусак»).

Ford Trimotor – це пасажирський суцільнометалевий тримоторний підкісний моноплан, що виготовлявся серійно з 1927 по 1933 рр. компанією Stout Metal Airplane Division of the Ford Motor Company, яка входила до складу Ford Motor Company. Усього було виготовлено 199 літаків Ford 4-AT та поліпшених Ford 5-AT. Свого часу їх використовували авіакомпанії American Airways, Northwest Airways, Pan American Airways, Texaco, TWA, United Air Lines, Cubana, Mexicana та інші.

Ford Trimotor – найуспішніший літак Ford

Компанію Stout Metal Airplane заснував у 1922 р. талановитий інженер Вільям Бушнелл Стаут, той самий, що через десять років створив перший у світі мінівен – неймовірний Stout Scarab. У 1924 р. компанію придбала Ford Motor Company.

Ford Trimotor – найуспішніший літак Ford

На жаль, попри популярність Ford Trimotor та зацікавленість самого Едселя Форда (сина Генрі Форда та президента Ford Motor Company з 1919 по 1943 рік) в авіації, компанія не пережила Велику депресію, коли на ринку з’явилися сотні недорогих вживаних літаків, у тому числі й Ford Trimotor. Stout Metal Airplane Division of the Ford Motor Company була закрита у 1936 р.

Але під час Другої світової війни Ford знову повернувся до будівництва літаків. На фабриці Ford в Уіллоу Ран збирали важкі бомбардувальники Consolidated B-24 Liberator та десантні глайдери Waco CG-4. Щомісяця фабрика в Уіллоу Ран відправляла ВПС США 650 (!) нових B-24.

Шкода, що авіаційна історія Ford закінчилася. Але ви маєте можливість побачити Ford Trimotor у багатьох авіаційних музеях світу та навіть підняти Ford 4-AT Trimotor у повітря у Microsoft Flight Simulator. Ба більше, з 23 по 30 червня 2023 р. цей літак можна завантажити з Microsoft Flight Simulator Marketplace БЕЗПЛАТНО.