Разом з європейським брендом Smart-телевізорів KIVI спробуємо дослідити, чи є різниця між найпопулярнішими операційними системами, які створені для Smart TV, а також розібратися, яку краще обрати.

Які бувають операційні системи для телевізорів?

Найбільш розповсюдженими є три ОС: Android TV, Tizen OS і WebOS. Маючи візуальну різницю та деякі функціональні особливості, всі три виконують головну задачу – управляють роботою телевізора та дозволяють Smart TV бути мультифункціональним пристроєм.

Для кожної ОС доступні її власні магазини застосунків, де користувачі завантажують потрібні програми. Перелік основних додатків дуже схожий – це найпопулярніші медіаплеєри та додатки компаній, які виробляють контент (Netflix, Megogo, Youtube та ін.). Android TV користується магазином додатків Google Play, а Tizen OS і WebOS, створені на базі Linux, мають власні бібліотеки додатків.

На всіх ОС для Smart TV, які доступні на ринку України, є можливість голосового управління. Ця функція дуже спрощує доступ до програм і додатків на телевізорі.

Можливість поєднати з телевізором смартфон і транслювати картинку в 4К на великому екрані через додатки також доступна. Наприклад, на Android TV це можна зробити з допомогою Chromecast. Аналоги є і в інших ОС.

Офіційна прошивка – найголовніше

Для будь-якого розумного телевізора важливо мати офіційну операційну систему, на якій він працює. Неофіційні прошивки – це шлях до сервісного центру в разі, якщо телевізор перестане працювати після встановлення такої ОС. Вони можуть бути дуже схожі візуально на офіційну Android TV, але при цьому дуже нестабільно працюють і не приносять позитивного досвіду користувачеві.

На ринку існує думка, що телевізори деяких виробників захищені від зміни прошивки та встановлення неофіційної операційної системи. Офіційні ОС підтримуються своїми розробниками, їх функціонал розширюється з кожним оновленням.

Офіційна прошивка Android TV оновлюється та підтримується розробником протягом всього часу роботи пристрою. В оновленнях частіше за все – додаткові завантаження для безпеки та покращення продуктивності та швидкодії телевізора. Тож ми радимо оновлювати офіційну ОС на Smart-телевізорах KIVI відразу ж, щойно оновлення стають доступними.

Чи є різниця між операційними системами для Smart TV? Думка експертів KIVI

Інші особливості ОС Android TV

Головна перевага найсвіжішої доступної на ринку Android TV 11 – це понад 10 тисяч додатків, які доступні в магазині до завантаження та використання. Якщо цього користувачеві мало, то потрібні програми можна встановити із завантажених APK-файлів.

Чому для цієї ОС розробляється настільки багато додатків? Відповідь дуже проста: Android TV – найпопулярніша операційка на ринку.  Контент-гіганти створюють свої застосунки передусім для неї.

Додатки, які користуються сталою популярністю серед користувачів Smart-телевізорів KIVI для Android TV – Netflix, Megogo, YouTube, Amazon Prime Video, HBO MAX, Disney Plus, а також спеціальний застосунок Kivi Media 2.0, з яким можна переглядати телебачення, фільми, займатися фітнесом та грати в ігри одразу після підключення ТВ до інтернету – без додаткових скачувань, реєстрацій, налаштувань. Kivi Media встановлено на всі телевізори бренду.

Чи є різниця між операційними системами для Smart TV? Думка експертів KIVI

Яку операційку, врешті, обрати?

Якщо ви хочете мати доступ до найбільшої кількості контенту та постійно оновлюваної офіційної прошивки, життєздатність якої підтримує корпорація Google – варто обирати найсвіжішу доступну на ринку операційну систему Android TV 11. Саме вона встановлена у новій лінійці Smart-телевізорів KIVI. Бренд є сертифікованим партнером Google. Android TV дозволяє швидко і якісно відтворювати будь-який контент.