Статистика із дослідження від глобальної спільноти програмістів Stackoverflow свідчить: майже половина (46.6%) людей, які вивчають програмування, обирають для цього онлайн-курси. Втім, лише один із семи студентів доводять справу до кінця.

Чому люди кидають навчання? Згідно з даними опитування, яке провели серед користувачів онлайн-курсу JavaRush, серед топ-причин вказують нестачу часу на практичні заняття, низький рівень володіння англійською, а також тривалість навчання.

Як обрати курси програмування та чому?

Головні причини, які заважають вчити програмування, саме такі. Але є ще дуже багато підводних каменів. Не завжди відповідальність за те, що темп навчання і мотивацію втрачено, лежить лише на студенті. Часто небажання вчити програмування виникає через те, що хтось зробив ставку на “кульгаву конячку” – обрав для занять курс, який зовсім не відповідає його потребам і цілям.

Отже, щоб не витратити час марно і не погасити в собі бажання стати програмістом, почніть з ретельного відбору основного джерела для вашого навчання. Розгляньмо п’ять головних критеріїв, на які варто звернути увагу при виборі курсу.

Як обрати курси програмування та чому?

5 головних критеріїв, які допоможуть визначитися

Переважна більшість курсів програмування відкрита щодо того, чому саме, в який термін, у якому форматі та за яку вартість вас готові навчити. Це трохи спрощує первинний відбір. Але у подальшому спілкуванні із “головними кандидатами” радимо прояснити для себе кілька моментів, які допоможуть остаточно визначитися.

1. Початковий рівень знань

Нерідко до групи на курсах потрапляють дуже різні люди: хтось давненько вчив програмування в університеті, хтось – на інших курсах, хтось писав невеликий пет-проєкт, а хтось прийшов на заняття, як чистий аркуш. Якщо прокачаних студентів у групі більше, є ризик, що ментор пропускатиме “очевидні” моменти (які є зовсім не очевидними для зелених новачків). Без нюансів не складатиметься загальна картина, і бажання вчитися швидко зникне.

Ось що каже випускник JavaRush Ілля Кирилов про свій попередній досвід – до того, як він прийшов вчити Java: “Я пішов у школу, що навчала фронтенду, і протримався лише два тижні: лекції починались із запізненнями, програма, як для початківця, була надто складна – з першого заняття вже треба було щось писати на JavaScript, не розуміючи навіть, що саме. Отже, я закинув це навчання”.

Збираєтеся вчити програмування з нуля? Переконайтеся, що виклад на курсі починається з азів, є послідовним, без пропусків “простих” тем. Починати треба спочатку.

2. Відповідність програми навчання ваших цілей

Якщо ви хочете опановувати програмування як хоббі, чи вас цікавить загальне розуміння засад програмування, щоб краще почуватися в нинішній професії, цілком можливо, що ви зможете вибудувати програму навчання на основі безплатних джерел. Наприклад, книжки з програмування, тематичні YouTube-канали чи туторіали, які дозволяють трохи потренуватися в написанні коду.

Але якщо кінцева мета вашого навчання – отримати нову професію й стати розробником, тестувальником тощо – найкращим варіантом буде обрати повноцінний курс з нуля, де окрім основ програмування вас познайомлять з усіма інструментами та фреймворками, які потрібні в роботі.

Дізнатися перелік необхідних технологій дуже просто: відкрийте розділ з вакансіями для розробників-початківців на djinni, DOU чи LinkedIn та перегляньте список того, що вимагають від джунів. Порівняйте цей список з програмою курсу, який вас цікавить. Готово.

Незалежно від ваших цілей, обов’язкова складова навчання програмування – велика кількість практики. Ідеальна пропорція – 20% теорії, 80% практики: розв’язання завдань, написання власного коду та виправлення існуючого, робота над практичними проєктами, як-то написання ігор чи простих застосунків.

3.   Формат навчання

Курс для самостійного проходження чи заняття з ментором? Якщо у вас є технічний бекграунд, навчитися програмування можна і самостійно. І навіть без технічних знань теж можна. Втім, як показує практика, відсоток студентів, які успішно завершують навчання на курсі з ментором в рази вищий за відсоток “випускників” самостійного навчання. І тут справа навіть не в програмі.

У самостійному навчанні дуже часто бракує регулярності – сталого графіку і навантаження, мотивації займатися. До того ж легко загубитися у великому обсязі нової інформації, коли поруч нема експерта, який зверне вашу увагу на головне та усуне другорядне.

Ось що каже про навчання з ментором студент JavaRush університету Олексій Касерес: “Для мене дійсно було важливо, що на курсі є ментор, який пояснює навчальний матеріал, що є чіткий графік, за яким треба займатись. Коли є графік та ментор, який чекає на тебе – ти сидиш і займаєшся”.

4. Тривалість навчання

Ось вона, одна з ключових перешкод на шляху до блискучого знання програмування. Будемо відверті: це не та навичка, якої можна навчитися за короткий час, тому не вірте рекламним обіцянкам зробити вас програмістом за три місяці. Принаймні якщо до навчання ви взагалі ніколи не робили спроб писати код.

Чи можливо навчитися програмувати за три місяці? І так, і ні. Якщо для вас це не перша мова програмування, ви можете її вивчити не те що за три місяці – за три тижні. Але програмування – це не лише мова. Це алгоритми, структури даних, шаблони, найкращі практики. Якщо навчатися щодня по 8-10 годин, можна дійти до рівня програміста-початківця за пів року. У більш комфортному темпі, наприклад із регулярними заняттями з ментором і “домашкою” – за 10-12 місяців.

5.   Відгуки студентів

Є те, що курси розповідають про себе, а є – те, що про них розповідають студенти. Нерідко їх слова збігаються (якщо курси варті уваги). Подивіться, що про свій досвід навчання говорять випускники курсів, почитайте різні відгуки.

Якщо є можливість – спитайте думки друзів чи знайомих, які вже працюють в ІТ сфері. Вони точно знають, де варто вчитися, а де – ні.

Як обрати курси програмування та чому?

Як організувати процес навчання програмування

1. Дотримуйтеся балансу між особистим життям та навчанням. Перевантаження шкідливе не менше, аніж недовантаження. Коли ви лише починаєте вчити програмування, у вас може бути багато часу, але недостатньо знань, які можна розвивати та закріплювати на практиці. Отже, 2-3 годин на день на заняття буде цілком достатньо. З часом, з більшою кількістю знань, ви можете збільшувати й час на практичні заняття. У будь-якому випадку будьте чутливі до особистої межі, за якою може початися вигорання.

2. Слідкуйте за новими технологіями. Коли програмістів питають, що саме їм подобається в роботі, більшість говорить про інтерес до технологій та цікавість задач. Щоб бути хорошим програмістом, потрібно бути в курсі нових технологій, горіти ними, бажати дізнатися про нове. Програмування — та сфера, де треба постійно вчитися, тому якщо з самого початку ви будете “горіти” цим, ви будете успішними й в навчанні, і в подальшій роботі.

3. Дисципліна важливіша за мотивацію. Натхнення приходить і йде, а графік і залишаються. Багато студентів завзято беруться за навчання, тому що їх мотивує ідея отримати класну професію з цікавими задачами та гідною зарплатнею. Проте у навчанні часто бувають складні моменти, коли починаєш сумніватися у власних силах та інтелекті. Ось тоді наполегливість та системність важливіші, за любов до програмування. Ви можете сидіти годинами над якимось завданням, і коли ви його вирішите, зрозумієте, що все можливо. З таким принципом треба йти далі по життю, бо завжди будуть завдання, які заганятимуть у глухий кут.