Уряд Тайваню стверджує, що Китай намагатиметься втрутитися в вибори, що пройдуть у країні у січні 2024 р., незаконно фінансуючи дружніх до Пекіну кандидатів за допомогою комунікаційних додатків (месенджер WeChat) або групових турів. Про це пише Reuters, посилаючись внутрішні звіти служб безпеки Тайваню.

Одним з важелів впливу стане компанія дезінформації, направлена на неосвічені прошарки населення.

«Вони сподіваються вплинути на людей Тайваню, звернувшись до низів, – сказав один із представників служби безпеки Тайваню. – Вони сподіваються вплинути на тих виборців, які не мають певної політичної приналежності та проголосують за тих, хто дає їм переваги».

Крім того, Пекін може запропонувати безкоштовні поїздки до Китаю сотням тайванців, які беруть участь у виборчих кампаніях напередодні голосування, щоб «вплинути на рішення голосування». Йдеться про місцевих політиків, таких як голови районів і сільські голови.

Також служби безпеки Тайваню вивчають можливості втручання Китаю у процес голосування вдома чи за кордоном.

Щодо месенджера WeChat (належить Tencent Holdings), то він може використовуватися для фінансування виборчої кампанії прокитайських політиків.

Відповідно до законодавства Тайваню отримання грошей для фінансування виборчої кампанії від «зовнішніх ворожих сил», включаючи Китай, є незаконним.

Відповідно до одного зі звітів, який переглянув Reuters, і який базується на даних тайванської розвідки, Китай міг надсилати гроші через додаток WeChat, який дозволяє здійснювати прямі перекази між користувачами та доступний на Тайвані.

У доповіді йдеться, що уряд Китаю міг би «доручити кандидатам створити загальнодоступні облікові записи WeChat, а потім мобілізувати користувачів для надання грошової підтримки через «пожертви глядачів». WeChat дозволяє фізичним особам переказувати до 50 000 юанів ($6 971) іншим особам за одну транзакцію та максимум 200 000 юанів ($27 884) на день.

У звітах говориться, що інші можливі канали фінансування включають платіжні картки, що використовують мережу China UnionPay, яка дозволяє тайванцям легально знімати гроші з банківських рахунків у Китаї, а також шляхом прямих переказів до благодійних фондів на Тайвані.