Важка ракета-носій Delta IV Heavy від United Launch Alliance (ULA) під час запуску NROL-68 вивела на орбіту Землі супутник радіоелектронної розвідки Orion 11 / Mentor 9. Про це пише сайт NSF.

Запуски NROL (NRO Launch) здійснюються під наглядом Національного офісу рекогностування (НОР) (National Reconnaissance Office, NRO). Ця організація є членом розвідувального співтовариства США і агентством Міністерства оборони США. Вони проєктують, будують, запускають та експлуатують розвідувальні супутники федерального уряду США, а також надають дані супутникової, радіоелектронної, геопросторової та сигнатурної розвідки іншим урядовим агентствам.

Під час запуску NROL-68 США вивела у космос новий супутник радіоелектронної розвідки

Супутники серії Orion / Mentor запускаються з 1995 р., розміщуються на геостаціонарній орбіті та завдяки величезній антені (вважається, що її діаметр більше ніж 100 м) збирають великі обсяги радіосигналів та інші дані радіотехнічної розвідки. Маса супутників серії Orion / Mentor близька 5 200 кг і зазвичай вони виводяться на орбіту саме ракетами Delta IV Heavy.

Під час запуску NROL-68 США вивела у космос новий супутник радіоелектронної розвідки

Delta IV Heavy – важка одноразова ракета-носій від United Launch Alliance, що використовується з 2004 р. і поступається за вантажопідйомністю лише ракетам Space Launch System (SLS) від NASA (1 запуск) та SpaceX’s Falcon Heavy (6 запусків). На рахунку Delta IV Heavy 14 вдалих і 1 частково вдалий запуск, але ця ракета вже йде на покій. NROL-68 – передостанній політ Delta IV Heavy. Останній запуск, NROL-70, заплановано на перший квартал 2024 р.