Космічний зонд NASA зафіксував блискавку на Юпітері

Космічний зонд Juno («Юнона»), створений NASA для дослідження Юпітера, зафіксував спалах від блискавки біля північного полюса планети. Про це йдеться на офіційному сайті агентства.

Зображення було зроблено під час 31-го прольоту «Юнони» повз Юпітер 30 грудня 2020 року. Торік науковець Кевін М. Гілл обробив зображення. На момент отримання необробленого знімка космічний апарат перебував на висоті близько 19 900 миль над хмарами Юпітера.

«На Землі блискавки виникають у водяних хмарах і найчастіше трапляються поблизу екватора, тоді як на Юпітері блискавки, ймовірно, також виникають у хмарах, що містять водно-аміачний розчин, і їх можна побачити найчастіше поблизу полюсів», – йдеться в повідомленні NASA.

У найближчі місяці зонд ще неодноразово наближатиметься до Юпітера, пролітаючи над нічним боком гігантської планети. Тож є шанс «зловити» блискаву знову.

Раніше повідомлялося, що телескоп Вебба сфотографував Юпітер. Такі спостереження за планетою дають шанс дізнатися більше про те, як вона влаштована.