Intel витратить $25 млрд на будівництво нової фабрики напівпровідників у Ізраїлі. Про це заявив прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, назвавши це найбільшою міжнародною інвестицією у країну. Про це пише Reuters.

Міністерство фінансів Ізраїлю повідомило, що новий завод Intel у Кір’ят-Гаті має бути відкритий у 2027 році, працюватиме принаймні до 2035 року та надасть роботу тисячам людей. Згідно з угодою, Intel платитиме 7,5% податку в порівнянні з нинішніми 5%, додали у міністерстві.

Насправді Intel має дуже багату історію співпраці з Ізраїлем. Перший завод Intel за межами США, Fab 8, запрацював у 1985 р. саме в Ізраїлі, в Єрусалимі. У 2009 р. ця фабрика була перекваліфікована на підготовку пластин для виготовлення процесорів, зате з 1996 р. у тому самому Кір’ят-Гаті працює величезна Fab 28/28а, на момент відкриття одна з найбільших у світі.

Intel інвестує $25 млрд у будівництво додаткового заводу в Ізраїлі

Наразі Intel є одним з найбільших приватних роботодавців країни. А час від часу американський виробник чипів ще й інвестує гроші в ізраїльські компанії та стартапи. Так у 2017 році Intel придбала за $15 млрд ізраїльську компанію Mobileye Global, яка розробляє та впроваджує передові системи допомоги водієві.

Оголошуючи про угоду у телевізійному виступі перед кабінетом, прем’єр-міністр Нетаньяху назвав її «величезним досягненням для ізраїльської економіки – 90 мільярдів шекелів ($25 млрд) – найбільші інвестиції міжнародної компанії в Ізраїль».

У відповідь Intel заявила, що її операції в Ізраїлі «зіграли вирішальну роль» у глобальному успіху компанії.

«Наш намір розширити виробничі потужності в Ізраїлі обумовлений нашим зобов’язанням задовольнити майбутні виробничі потреби… і ми цінуємо постійну підтримку ізраїльського уряду», – йдеться у повідомленні.