З 5 по 9 червня пройшла щорічна конференція для розробників від компанії Apple — Worldwide Developers Conference. Разом зі звичними оновленнями, Apple нарешті представила довгоочікуваний новий пристрій доповненої реальності — Apple Vision Pro, який одразу ж викликав багато думок та дискусій. Чи стане Apple Vision Pro масовим продуктом? Чи змінить він формат взаємодії з контентом? Які нові можливості з’являться у користувачів та розробників? У компанії обіцяють, що продажі пристрою розпочнуться на початку 2024 року.

Як Apple Vision Pro змінить індустрію? Розповідають інженери MacPaw

Уже за традицією спеціалісти MacPaw переглянули презентацію, щоб дізнатися, з чим розробникам доведеться працювати в майбутньому. Спробували розібратись і з Vision Pro. Ділимося з вами основними думками.

Hardware: чим особливий Apple Vision Pro?

На думку інженерів, Apple зробила очікуваний крок — представила не революційну новинку, а таку, яка вже є на ринку. Проте компанія зробила це у своєму стилі.

«Зазвичай я досить іронічно ставлюся до тверджень про те, що Apple зробила революцію. На мій погляд, вони ніколи цього не прагнуть, а просто роблять пристрої, які спочатку стають найякіснішими у своєму сегменті, а трохи згодом —  наймасовішими», — каже Юрій Федоренко, Site Launch Service Manager MacPaw.

Цікаво, що Apple не згадували віртуальну реальність (VR), а говорили про свою технологію, як про доповнену (AR), адже користувачу через скло окулярів видно людей ззовні та простір навколо. Тобто Apple Vision Pro — гарнітура змішаної реальності. Замість того, щоб іти на ринок VR та мати таких прямих конкурентів як Meta, Sony чи Samsung, Apple пішла власним шляхом та обрала напрямок AR. Очевидно, що реліз Vision Pro — це спроба стати лідером нової платформи.

Як Apple Vision Pro змінить індустрію? Розповідають інженери MacPaw

Apple переосмислили взаємодію користувача із пристроєм: управління відбувається жестами, поглядом та голосом. Це дійсно схоже на те, як Apple колись зробили iPhone, додавши сенсорне управління екраном замість натискання клавіш.

«Пам’ятаєте, як було з першим iPhone, коли Стів Джобс сказав, що Apple збирається заново винайти телефон? Я вважаю, що ситуація повторюється», — ділиться враженнями Євгеній Петєлєв, Senior Software Engineer MacPaw.

На сьогодні  Vision Pro виглядає більше як нішевий продукт, і впровадження його на ринку повністю залежатиме від програмного забезпечення.

«Думаю, що від інтересу зі сторони розробників залежить, чи стане цей пристрій нішевим, чи всі ми будемо звикати до black mirror нової реальності», — вважає Олександр Грищенко, Senior Software Engineer CleanMyMac.

Нова операційна система VisionOS і можливості для розробників

Спеціально для Vision Pro команда Apple створила нову операційну систему — visionOS. Візуально вона схожа на iOS, iPadOS, macOS і tvOS. Тому для розробників це не буде щось невідоме, адже visionOS базується на вже відомих фреймворках, таких як ARKit, RealityKit та Spatial. Уперше розробники познайомилися з ARKit ще 5 червня 2017 року. І так, спочатку він працював з iOS та iPadOS.

Як Apple Vision Pro змінить індустрію? Розповідають інженери MacPaw

А от Swift та SwiftUI — це новий стандарт від Apple, і, за словами Євгена Петєлєва, чим раніше розробники на нього перейдуть, тим простіше їм буде адаптувати застосунки під нові системи. Як бачимо, Apple готував розробників до того, що невдовзі з’явиться самостійний пристрій для цього, і сьогодні ніщо не заважає розробляти застосунки для Vision Pro.

Загалом нічого кардинально нового в інструментах для розробників не представили. Проте, саме тип взаємодії, простір, який надано для створення застосунків, вражає.

Як Apple Vision Pro змінить індустрію? Розповідають інженери MacPaw

На думку Іллі Князєва, Software Engineer CleanMyMaс, дуже ілюстративним вийшло демо спортивного застосунку для Vision Pro.

«Окрім основного вікна із трансляцією, ми побачили додаткові вікна, ефекти, моделі гравців. Виходить, що крім звичайних одновіконних застосунків, можна створювати персоналізований простір. Навіть складно уявити, скільки зусиль потребує створення подібного застосунку, проте досвід має бути неповторним», — каже Ілля.

Розробникам уже варто дивитися в бік програмування для VisionOS. Те, що було важко створювати на маленьких дисплеях, можна буде робити з Apple Vision Pro. З презентації було помітно, що на розробників також чекає ера нового підходу до дизайну застосунків, які будуть оптимізовані для зручного використання у Vision Pro, так само як колись зʼявився дизайн для мобільних пристроїв. Така комбінація інноваційного та звичного — правильний перший крок, на думку спеціалістів MacPaw.

«Вірю, що в Apple все вийде, адже вони зробили найкращий можливий пристрій за ці кошти, й вірогідно, зможуть виготовляти його дешевше, ніж інші», — вважає Юрій Федоренко, Site Launch Service Manager.

А от щодо сценаріїв використання Vision Pro, виглядає так, що Apple вирішила делегувати їх пошук спільноті розробників, надавши платформу і сам пристрій.

Для професійної діяльності чи розваг?

Думки щодо можливих сценаріїв використання пристрою розділилися. Деякі спеціалісти вважають, що це пристрій виключно для розваг. Адже Apple дуже яскраво продемонструвала можливості Vision Pro в геймінгу, спілкуванні та перегляді відеоконтенту, зокрема, спортивних подій.

Дехто — навпаки, бачить пристрій саме в професійній діяльності, адже висока ціна вимагає більш прикладного використання.

«Я часто працюю з великою кількістю документів, і постійне перемикання між вкладками, вікнами, робочими столами та екранами іноді дуже втомлює. А якщо розмістити все на одному екрані, я не побачу всієї потрібної мені інформації. Було б чудово, якби я міг мати всю необхідну інформацію в одному майже фізичному просторі», — каже Віталій Буднік, Staff Software Engineer у Setapp від MacPaw.

Доповнена реальність також дає можливості по-новому подивитися, наприклад, на медицину, інженерію, освіту. А керування за допомогою рухів очей, жестів і голосу здатне допомогти людям з обмеженими можливостями легше взаємодіяти у віртуальному просторі.

Як Apple Vision Pro змінить індустрію? Розповідають інженери MacPaw

Олексій Мироненко, Product Manager CleanMyMac, серед можливих сценаріїв використання бачить також:

  • віртуальну примірку одягу;
  • віртуальну перевірку авто перед купівлею;
  • розробку дизайну інтер’єрів та екстер’єрів.

Безпека користувачів та відкриті запитання

Сценаріїв використання та можливостей пристрою для розробників і користувачів безліч. Але залишається й багато відкритих запитань. Наприклад, чи стане Vision Pro масовим?

«Компанія працювала над цим пристроєм багато років і презентувала його так, ніби Apple Vision Pro точно стане масовим продуктом. Однак ціна $3499, доступність тільки з наступного року, відсутність адаптованої екосистеми застосунків наразі роблять цей продукт концептом для «першопрохідців», — додає Дмитро Луцик, Product Manager. Погодьтеся, деякі функції виглядають незвично.

«Ці відтворені штучні очі виглядають надзвичайно моторошно. Я думаю, що краще було б без будь-якого «олюдненого» вигляду пристрою», — ділиться враженнями Максим Котляр, Senior Software Engineer Setapp.

Нові пристрої — це також і нові можливості для хакерів. На презентації ми побачили нову функцію для захисту — Optic ID, яка аналізує сітківку ока користувача.

Віктор Кубашок, Senior Malware Research Engineer, розмірковує про безпеку нових пристроїв: «Можемо припустити, що хакери спробують обійти систему автентифікації, щоб отримати доступ до пристрою, як це раніше було із Face ID, Passcode чи Fingerprint. Наприклад, за допомогою згенерованого ШІ контенту або експлуатації вразливостей. Але поки що спрогнозувати це важко».

Але, на думку Івана Петрухи, Senior Software Engineer, Apple Vision Pro побудований, як і всі продукти від Apple, з важливим фокусом на приватності та безпеці. Сторонні розробники не будуть мати доступу до камер навколишнього середовища та до інших сенсорів. Ніхто, навіть Apple, не отримає доступ до фокуса очей.

Як Apple Vision Pro змінить індустрію? Розповідають інженери MacPaw

Доступ до цієї інформації надається тільки після підтвердження натисканням пальця. Новий спосіб біометричної автентифікації Optic ID дозволить користуватись пристроєм тільки після сканування сітківки ока, зберігаючи біометричну інформацію виключно локально — в підсистемі Secure Enclave, яка ізольована від основного процесора.

Етичні запитання також залишаються відкритими. Відео, на якому показано, як діти змагаються за увагу батька, захопленого віртуальною реальністю, натякає на те, що прогресивні технології можуть вплинути на соціалізацію та психічне здоров’я. А наскільки привабливою для людей буде реальність після такого захопливого досвіду? Це запитання із зірочкою, над яким варто замислитися.

А що ви думаєте про Apple Vision Pro?