На Одещині тестують першу енергонезалежну базову станцію, яка працюватиме навіть під час блекаутів. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі.

«Станцію запустив мобільний оператор lifecell. Її підживлює 7 сонячних батарей. Завдяки цьому тисячі українців на зв’язку, коли немає електрики», – написав він.

Зараз станція працює в тестовому режимі. Інженери стежать за результатами та поки задоволені якістю роботи й безперебійним зв’язком.

«Також телекомівці активно готуються до осінньо-зимового періоду вже сьогодні. Із 34 тисяч базових станцій понад 90 % забезпечені акумуляторами, близько 10 % – генераторами. Оператори замінюють свинцеві батареї на літієві, щоб за відсутності світла зв’язок зберігався довше. Дякую зв’язківцям за роботу», – додав Михайло Федоров.

Минулої зими голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь заявляв, що мобільні оператори працюють над створенням в Україні резерву, який дозволить 3 доби забезпечувати зв’язок, у разі критичних перебоїв із електропостачанням. Проте не на всій території країни, а в «Пунктах Незламності».