Верховна Рада 10 червня ухвалила в другому читанні та в цілому проєкт закону «Про захист прав споживачів». Відповідний документ підтримали 263 народні депутати.

«Проект Закону розроблено на виконання пункту 124 Плану пріоритетних дій Уряду, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 276-р, з метою наближення національного законодавства про захист прав споживачів до законодавства Європейського Союзу та гармонізації системи захисту прав споживачів в Україні з принципами, підходами та практиками ЄС», – сказано в пояснювальній записці.

Законом передбачено визначення електронного торговельного майданчика (маркетплейса), електронного сервісу порівняння продукції (прайс-агрегатора) та їхня відповідальність за наявність інформації, яка стосується даних про суб’єктів господарювання, що продають продукцію на їхніх вебсайтах.

«Крім того, у разі ненадання суб’єктом господарювання достовірної інформації… Держпродспоживслужбі надано право звертатися до провайдера інтернет-послуг щодо обмеження доступу до веб-сайту (частини веб-сайту, програмного забезпечення) такого суб’єкта господарювання», – йдеться в пояснювальній записці.

Також закон встановлює норму щодо заміни товару на такий самий або аналогічний, наявний у суб’єкта господарювання в разі, якщо ремонт потребує понад чотирнадцять календарних днів, або є неможливим.

«Громадські об’єднання споживачів можуть проводити дослідження рівня якості та безпеки товарів, робіт і послуг на споживчому ринку, разом з тим, допомагаючи і бізнесу», – сказано в документі.

Крім цього, закон звільнює громадські об’єднання споживачів від сплати судового збору в усіх судових інстанціях у справах щодо захисту прав споживачів, зокрема щодо невизначеного кола споживачів.

З-поміж іншого, ухвалення документа дозволить досягти сумісності між системами захисту прав споживачів України та ЄС, підвищити рівень захисту прав споживачів у сфері електронної торгівлі та створити рівні умови для здійснення електронної торгівлі суб’єктами господарювання та чесної конкуренції.

Як відомо, проєкт закону № 6134 «Про захист прав споживачів» було подано до Верховної Ради ще в жовтні 2021 року.