У США розробили дистанційно керовану камеру для діагностики проблем із травленням

Дослідники розробили капсульний ендоскоп із камерою у формі пігулки, якою можна дистанційно керувати. Про це повідомила Школа медицини і наук про здоров’я Університету Джорджа Вашингтона (США), пише Engadget.

Відеокапсула називається NaviCam. Нова технологія дозволяє лікарям буквально рухати маленьким приладом по травній системі пацієнта, щоб візуалізувати та фотографувати потенційно проблемні ділянки. Для руху використовується зовнішній магніт і джойстики у стилі відеоігор.

«Традиційна ендоскопія є інвазивною процедурою для пацієнтів, не кажучи вже про те, що вона є дорогою через необхідність анестезії та вихідних, – сказав професор медицини невідкладних станів у Школі Ендрю Мельцер. – Магнітно-керовані капсули можна використовувати як швидкий і простий спосіб скринінгу проблем зі здоров’ям у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту, таких як виразка або рак шлунка».

Технологія все ще перебуває на стадії тестування, хоча результати вже є позитивними. Мельцер і його колеги з медичної компанії AnX Robotica провели дослідження за участю 40 осіб і виявили, що лікарі можуть точно контролювати капсулу в усіх основних частинах шлунка з 95% показником успішної візуалізації. Ці пацієнти також пройшли традиційну ендоскопію, щоб підтвердити, що камера не пропустила жодних уражень з високим ступенем ризику.

Потенційні переваги для пацієнтів є різноманітними, адже камера призначена для виявлення кровотеч, запалень та пошкоджень. Вона також може автоматично передавати відео та зображення за межі лікарні для подальшого вивчення.

Як відомо, капсульна ендоскопія – це метод ендоскопічної візуалізації. Він був вперше представлений в 2000 році та застосований в 2001-му.