Google створив «Конституцію робота», щоб гарантувати безпеку людей

Команда Google DeepMind представила три розробки, які допоможуть роботам ухвалювати швидші, якісніші та безпечніші рішення. Про це повідомляє The Verge.

Одна з них – це система збору даних AutoRT. Вона може використовувати візуальну мовну модель (VLM) і велику мовну модель (LLM). Працюючи разом, вони допомагають роботам зрозуміти своє середовище, адаптуватися до незнайомих умов та ухвалити відповідні рішення.

Цікаво, що ця розробка базується на «Конституції робота». Вона має гарантувати, що асистент користувача приноситиме користь, а не шкоду. Це – фактично набір «орієнтованих на безпеку підказок».

Автори «Конституції робота» були натхненні Трьома законами робототехніки Айзека Азімова. Вони звучать наступним чином:

  1. Робот не може нашкодити людині або через свою бездіяльність допустити, щоб людині було завдано шкоди;
  2. Робот мусить підкорятися наказам людини, коли ці накази не суперечать Першому закону;
  3. Робот повинен дбати про свою безпеку доти, поки це не суперечить Першому і Другому законам.

Протягом семи місяців Google розгорнула парк із 53 роботів із системою AutoRT у чотирьох різних офісних будівлях і провела понад 77 тис. випробувань.

Деякі роботи управлялися дистанційно людьми-операторами, тоді як інші працювали або на основі сценарію, або повністю автономно, використовуючи модель навчання штучного інтелекту Google Robotic Transformer (RT-2).

Ще одна розробка DeepMind – це нейромережева архітектура SARA-RT. Її розробили для того, щоб зробити існуючого робота-трансформера RT-2 більш точним і швидким. Також компанія анонсувала RT-Trajectory, яка додає 2D-обриси, щоб допомогти роботам краще виконувати конкретні фізичні завдання.