watchOS 10 обіцяє бути доволі суттєвим оновленням для власників Apple Watch. Система отримала ряд вдосконалень та нових функцій.

watchOS 10: повернення віджетів і нові функції для їзди на велосипеді та хайкінгу

У watchOS 10 використовується новий дизайнерський підхід, спрямований на те, щоб користувач отримував більше корисної інформації. На смартгодинники повернулись віджети у вигляді динамічного стека. Це попередньо створена колекція віджетів, яка відображає потрібний віджет відповідно до вашого розташування, часу або виконуваних дій. Перемикатись між віджетами можна за допомогою Digital Crown.

Цілий ряд додатків тепер використовує більшу площу дисплея Apple Watch, щоб краще та/або детальніше демонструвати інформацію. Сторонні розробники теж можуть використовувати новий дизайнерський підхід Apple у своїх застосунках. Наприклад, додаток NBA демонструватиме кольори команд і надаватиме більше інформації на екрані годинника.

watchOS 10: повернення віджетів і нові функції для їзди на велосипеді та хайкінгу

Відкрити Control Center відтепер можна за допомогою бокової кнопки, зверху будь-якого застосунку. А подвійне натискання на Digital Crown поверне вас до попередньо запущених додатків.

watchOS 10: повернення віджетів і нові функції для їзди на велосипеді та хайкінгу

У watchOS 10 з’явились два нові циферблати. Palette використовує декілька кольорових відтінків, які змінюються відповідно до руху стрілок. Інший циферблат присвячений Снупі, який разом із Вудстоком може реагувати на зміну погоди, чи навіть на те, що ви почали тренування.

Велосипедисти мають оцінити watchOS 10, адже система додала нові метрики для вимірювання їх активності, а смартгодинники тепер можуть автоматично під’єднуватись до Bluetooth-аксесуарів, таких як вимірювачі потужності, датчики швидкості та датчики каденсу. Окрім того, коли користувач запускає тренування на Apple Watch, воно буде автоматично відображатись на екрані iPhone у вигляді Live Activity, яке можна відкрити на увесь екран. Таким чином зручніше слідкувати за прогресом, коли смартфон закріплений на кермі.

watchOS 10: повернення віджетів і нові функції для їзди на велосипеді та хайкінгу

Додаток Компас відтепер генеруватиме два нові типи точок маршруту. Last Cellular Connection Waypoint показуватиме приблизну локацію, де востаннє ловив мобільний інтернет, на випадок, якщо вам треба подзвонити чи перевірити повідомлення. Last Emergency Call Waypoint – це локація, де взагалі востаннє ловила якась мобільна мережа, тож приблизно в тому місці можна зробити екстрений дзвінок.

watchOS 10: повернення віджетів і нові функції для їзди на велосипеді та хайкінгу

Також з’явилась можливість 3D-перегляду висоти точок маршруту. А в США Apple Maps демонструватимуть нові топографічні карти з контурними лініями та іншими деталями.

Застосунок Mindfulness тепер дозволяє фіксувати ваш настрій та емоції. А в додатку Health можна побачити цінні поради стосовно вашого душевного стану. Окрім того, Apple Watch зможуть рахувати скільки часу діти проводять на вулиці, використовуючи датчик освітлення. А функція Screen Distance використовуватиме TrueDepth камеру Face ID в iPhone та iPad, щоб слідкувати за тим, чи не надто близько ви тримаєте екран до ваших очей. І якщо протягом певного часу гаджет буде розташовуватись на відстані менш як 30 см до очей, ви отримаєте відповідне сповіщення.

Бета-версія watchOS 10 стане доступною для розробників сьогодні. Публічна бета з’явиться у липні, а стабільна версія – восени. Апдейт можна буде встановити на Apple Watch Series 4 або новіші покоління, які працюють у зв’язці з iPhone Xs або новіше зі встановленою iOS 17.