Apple більше не приховує, що має стати окрасою програми сьогоднішнього WWDC – це будуть VR / AR окуляри. Хоча я стежу та описую цю американську компанію вже майже 20 років, ніколи з такою байдужістю не чекав її дебюту в новій категорії продуктів.

Це буде перша велика прем’єра продукту, який не був створений в голові або планах компанії за часів Стіва Джобса. Apple Watch – перша новинка, випущена новим генеральним директором компанії Тімом Куком – обговорювалася ще за часів свого великого попередника.

З iPhone в Apple застій. Про це ми знаємо вже декілька років. Загалом, на iPhone припадає понад 75% загального доходу компанії – 54% від продажу тільки смартфонів і 22% від продажу послуг, в основному через смартфони. І хоча це величезний успіх – деякі аналітики навіть називають iPhone найкасовішим продуктом в історії людства – це може в кінцевому підсумку перетворитися на велику проблему, коли смартфони перестануть бути домінуючим технологічним продуктом в руках людей.

Apple потребує нового виду обчислень

Apple потрібно створити нову моду, новий тренд. Компанія вже давно або доганяє, або топчеться на місці. Вона повинна винайти новий спосіб обчислень – те, що було б новим технологічним прискорювачем. Те, що відкриває нові ринки, будує нову економіку, яку можна буде порівняти з економікою мобільних додатків, яку побудував Купертіно.

Apple не є і ніколи не була хорошою в суто програмних продуктах. Запорукою успіху завжди було незвичайне поєднання апаратного і програмного забезпечення – в цьому Apple була кращою на ринку протягом багатьох років: чи то з прем’єрою перших Mac, чи з медіаплеєром iPod, чи нарешті iPhone, чи навіть Apple Watch, що, нарешті, обертається чималим соціальним успіхом.

Ось чому Apple слабка в останньому блокбастері споживчих технологій, AI. Штучний інтелект – це те саме програмне забезпечення, тип служби, який використовується на технологічних пристроях. Цей сервіс – хоча Apple була одним з піонерів з Siri – сильно кульгає в Купертіно. Немає ніяких ознак того, що це швидко зміниться.

VR/AR-окуляри звучать як вчорашній хіт

Тім Кук роками не приховував, що його компанія працює над окулярами для віртуальної та доповненої реальності. Всього рік тому, коли всі говорили про метавсесвіт, а Facebook навіть змінив назву своєї компанії, щоб запропонувати потужний поворот у бік VR / AR.

Здавалося, що Apple вибрала вдалий час – що це дійсно новий тип обчислень, який буде задавати тенденції на роки. Цитуючи слова Цукерберга, ми повинні були жити у віртуальній реальності, зустрічатися і працювати, ходити на вечірки, зустрічатися з людьми. Сьогодні, коли всі обговорюють ШІ, а інструменти генеративного ШІ змінюють статус не тільки інтернету і технологічної індустрії, але в основному всього живого на Землі, окуляри віртуальної та доповненої реальності здаються безглуздим продуктом минулого.

Ну, тому що у нас вже є окуляри – ті, що від Facebook (через придбаний Oculus), або ті, що від Sony, щоб грати в якісь ігри з PlayStation 5. Навіть є вже дещо забуті Microsoft Hololens. У нас є і ми прекрасно знаємо, що це таке і якими вони можуть бути зараз. Ціни на це обладнання ще доволі високі, а Apple підніме їх до захмарних розмірів, адже йдеться про ціну в 3 тисячі доларів США за окуляри Apple. Ці окуляри – пристрій для розваги на час. І я не сумніваюся, що продукт від Apple буде кращим на ринку, з деякими чудовими новинками та WoW-ефектом. Але у мене також немає ілюзій, що він не стане ні негайним хітом продажів, ні новим типом обчислень, який раптово викличе бум розвитку цієї категорії, навіть у вигляді тисяч абсолютно нових додатків, підготовлених зовнішніми розробниками, захопленими обладнанням.

Зупинимося на хвилинку на прогнозах продажів

Не всі пам’ятають скромні починання iPhone. Слід нагадати, що хітом з перших днів він не став. За перший рік доступності смартфонів Apple на ринку (2007) було продано 1,39 млн одиниць, а в наступні 11,6 млн. Не дуже вражає, правда? iPhone став хітом тільки у 2011 році, коли було продано понад 72 мільйонів копій. З 2015 року Apple продає понад 200 мільйонів iPhone щороку.

Apple Watch, який дебютував у 2015 році, було продано лише 10 мільйонів одиниць за перший рік. У 2018 році ця цифра становила вже 22,5 млн одиниць, а у 2021 році – 60 млн. Великий успіх, хоча звичайно набагато меншого калібру, ніж iPhone.

Apple не має надмірно високих планів на VR / AR окуляри. Судячи з усього, вони розраховують на 300 тисяч продажів в перший рік і десь мільйон в наступний. Навіть якщо ці прогнози справдяться, ми матимемо справу з надзвичайно нішевим продуктом з низькою базою користувачів. Це, звичайно, не буде новим глобальним явищем, принаймні ще на довгі роки. Тут успіхом Apple стане частка обсягу продажів не стільки відносно до iPhone, скільки до Apple Watch.

Чи змінять окуляри Apple світ?

Це найголовніше питання. Чи представить Apple щось, що змінить функціональне сприйняття VR / AR окулярів? Чи вийде їх функціональність за рамки ігор і веселощів?

Дуже хотілося б в це вірити, але всі наявні джерела свідчать про те, що цього не станеться. В Apple навіть чекають, що запропонують розробники, які працюють над додатками для окулярів. Судячи з усього, Кук не хоче робити помилку дебюту Apple Watch. Згідно з оригінальними баченнями дизайнерів, годинник повинен був стати модним продуктом, що поєднує стиль життя з технологіями. Сьогодні, після декількох років присутності цього продукту на ринку, ми бачимо, що це в основному гаджет з категорії фітнес і здоров’я. Окуляри ж асоціюються тільки з категорією ігор і навколо ігрових розваг. Очікування, поки інші придумають їм нове застосування, може закінчитися тим, що є у Facebook – інфантилізацією проєкту.

Концепція Google Glass була чудовою

Говорячи про бачення того, що можуть змінити VR / AR-окуляри, мені постійно згадується прем’єрне демо, яке показує, яким повинен був бути Google Glass. Перша концепція такого типу, яку, на жаль, не вдалося реалізувати на тому етапі розвитку технології.

У цьому полягає ідея нового виду обчислень – відходу від смартфона як основного пристрою, використовуваного людиною, на користь пристрою, інтегрованого з тілом, що дає цифрове накладення на реальну реальність.

На жаль, ми точно знаємо, що ні у 2013 році, коли на ринку дебютувала перша версія Google Glass, ні через десятиліття, коли дебютували окуляри Apple, технологія не була розвинена настільки, щоб зробити бачення першого Google Glass більш реалістичним. Окуляри Apple обіцяють бути скоріше розвитком концепції Oculus Rift і PlayStation VR, ніж чимось абсолютно новим у цій категорії продуктів.

А як щодо порушень зору?

Існує також дуже приземлена, тривіальна тільки, здавалося б, проблема, дефекти зору і VR / AR окуляри. Жодне з нинішніх окулярів, доступних в цей час на ринку, не приймає корекцію на окуляри. Для використання цього обладнання потрібно зняти власні окуляри. У мене великий дефект зору, тому я знаю, про що говорю – я не можу насолоджуватися довго VR-іграми, тому що просто не бачу багато. Ми не чуємо, щоб Apple довелося підходити до теми порушень зору занадто по-іншому. Тому це виключає широке коло споживачів з потенційних покупців.

Тому я не чекаю

Звичайно, я буду сидіти сьогодні перед монітором з великим інтересом. Це, напевно, буде одна з найцікавіших технологічних конференцій за останні роки. Може бути, я навіть буду в захваті від того чи іншого при презентації окулярів Apple, але скоріше моє мислення залишиться таким же, як і при написанні цього тексту.

А чи чекаєте ви VR / AR окуляри від Apple?