Торрент-трекер RARBG, що спеціалізувався на піратських релізах кіно та серіалів, повідомив про своє закриття. Сайт було запущено 2008 року як болгарський BitTorrent-трекер (BG в назві означає домен Болгарії), проте він доволі швидко змінив свій профіль на міжнародну аудиторію, зосередившись на англомовних релізах.

Цікаво, що хоча RARBG намагалися заблокувати у 2008 році через порушення авторських прав, а 2017 року Google видалив його зі своєї пошукової видачі, це один із небагатьох випадків, коли торрент-трекер закривається самостійно.

Причинами закриття в RARBG називають наслідки пандемії, підвищення цін на електроенергію, інфляцію та навіть напад росії на Україну. Члени їхньої команди нібито беруть участь у війні, як за ЗСУ, так і за російських окупантів. Ось повна заява команди RARBG:

«Привіт, друзі,

Хочемо повідомити вам, що ми вирішили закрити наш сайт.
Останні 2 роки були дуже важкими для нас – деякі люди в нашій команді померли через ускладнення від ковіду, інші досі страждають від його побічних ефектів – не можуть працювати. Деякі з них також беруть участь у війні в Європі – по обидва боки.

Крім того, підвищення цін на електроенергію для дата-центрів у Європі дуже сильно вдарило по нас. Інфляція робить наші щоденні витрати непідйомними. Тому ми більше не можемо підтримувати цей сайт без значних витрат, які ми більше не можемо покрити з власної кишені.

Після одноголосного голосування ми вирішили, що більше не можемо цього робити.

Нам дуже шкода 🙁
До побачення».

За даними профільного видання TorrentFreak, за січень 2023 року RARBG був четвертим найпопулярнішим торрент-трекером у світі.