NVIDIA планує покращити якість гри на моніторах високого рівня завдяки оновленню технології Ultra Low Motion Blur (ULMB), повідомляє The Verge. Покращена ULMB 2, анонсована компанією під час Computex 2023, обіцяє забезпечити більш ніж 1000 Гц ефективної чіткості руху. Однак поки що ця технологія буде доступна лише на моніторах з роздільною здатністю 1440p, частотою 360 Гц та підтримкою G-Sync.

Раніше геймерам доводилося обирати між вищою частотою оновлення для покращення реакції та зменшенням розмиття руху – двома важливими елементами, що впливають на ігровий процес. Тепер, з ULMB 2, NVIDIA стверджує, що монітор з частотою оновлення 360 Гц може досягти ефективної частоти руху 1440 Гц. Компанія зазначає, що для досягнення такого рівня чіткості руху без ULMB 2 геймерам знадобилася б звичайна панель з частотою оновлення 1440 Гц. Однак варто зазначити, що ця технологія все ще не працює зі змінною частотою оновлення.

Для детального розуміння того, як це працює, варто зазначити, що LCD та OLED-монітори відображають статичні зображення до моменту оновлення, створюючи ефект розмиття для рухомих об’єктів на екрані, подібно до того, як об’єкти реального світу виглядають розмитими, коли дуже швидко рухаються.

Наявні LCD та OLED-монітори використовують кілька методів для зменшення розмиття в русі, хоча вони не є бездоганними. Деякі з них спалахують підсвічуванням синхронно з оновленням зображення, імітуючи ефект ЕПТ-моніторів, тоді як інші вставляють повністю чорне зображення між кожним кадром, щоб мінімізувати розмиття. Ці підходи можуть мати небажані побічні ефекти, зокрема тьмяне зображення та мерехтіння.

ULMB 2, однак, має на меті усунути ці недоліки за допомогою стробування підсвічування з повною частотою оновлення та покращеною яскравістю. Замість того, щоб демонструвати перехід кольору кожного пікселя за допомогою підсвічування, NVIDIA заявляє, що монітори, оснащені ULMB 2, підсвічуватимуть піксель лише після того, як його перехід кольору буде повністю завершено.

Крім того, компанія підкреслює, що ULMB 2 забезпечує точне використання пікселів по всій панелі, щоб підсвічування спалахувало в потрібний момент. Це зменшує виникнення «перехресних перешкод» – проблеми, яка спричиняє подвійне зображення, коли об’єкти на дисплеї рухаються. ULMB 2 також може забезпечити яскравість до 250 ніт, що, за словами NVIDIA, майже вдвічі перевищує яскравість оригінального ULMB.

Хоча продуктивність ULMB 2 виглядає вражаюче у відеодемонстраціях, вона ще не є широкодоступною для всіх моніторів з G-Sync. Поки що функцію можна використовувати лише після оновлення прошивки моніторів Acer Predator XB273U F або ASUS ROG Swift PG27AQN з роздільною здатністю 1440p та частотою оновлення 360 Гц.