Як сповіщає Forbes.ua, відбувся черговий (вже третій) аукціон із приватизації майнового комплексу держпідприємства «Електронмаш» у Києві. Фінальна ставка сягнула 121 млн грн.

У торгах взяли участь шість підприємців. Стартова ціна становила 61,3 млн грн (без ПДВ), фінальна ставка зросла майже вдвічі. Найвищу ставку запропонувала компанія «Інком рент», яка має 20 робочих днів на сплату вартості лота. Крім того, покупець повинен сплатити ПДВ – 24,2 млн грн та понад 23 млн грн боргів підприємства перед працівниками та держбюджетом.

У листопаді 2021 року Фонд державного майна намагався продати «Електронмаш» вперше. Тоді з пропозицією у 970 млн грн конкурс виграло ТОВ «Лортен Груп», але потім покупець відмовився підписувати договір, тож аукціон було визнано таким, що не відбувся.

У друге у січні 2022 року ТОВ «Український імідж» намагалося купити «Електронмаш» за 430 млн грн, але цей аукціон також був визнаний таким, що не відбувся.

Київське Державне Підприємство «Електронмаш», колись Київський НВО «Електронмаш», було найбільшим в СРСР виробником ЕОМ. Тут у 1961 р. випускалася одна з найперших в СРСР обчислювальних машин широкого призначення «Дніпро». Потім тут збирали СМ ЕОМ, радянські клони DEC PDP-11, VAX та мінікомп’ютерів Hewlett-Packard.

Третя спроба приватизувати легендарний київський завод «Електронмаш»

У 1988 р. на «Електронмаш» розпочався випуск одних з перших радянських ПК – «Поиск» («Пошук»), які стали для багатьох першими у житті домашніми комп’ютерами. Наступна система «Поиск-2» («Пошук-2») пішла у серію у 1991 р. Саме ці аналоги IBM PC/XT, сумісні з PC/XT, встановлювали у школах та вишах України на початку 1990-х. Багато хто з українських ІТшників та розробників ігор починали саме з цього ПК.