У липні в Нью-Йорку почне діяти закон, який прокладе шлях до регулювання штучного інтелекту. Про це пише The New York Times.

У 2021 році міська влада ухвалила законодавство, а минулого місяця затвердила конкретні правила для однієї з найважливіших сфер застосування технології: прийняття рішень про наймання на роботу та просування по службі.

Документ передбачає, щоб компанії, які використовують програмне забезпечення зі штучним інтелектом при прийомі на роботу, повідомляли кандидатів про те, що використовується автоматизована система. Він також зобов’язує компанії щорічно залучати незалежних аудиторів для перевірки технології на упередженість. Кандидати можуть запитувати та отримувати інформацію про те, які дані збираються та аналізуються. За порушення компанії будуть оштрафовані.

Закон поширюється на компанії з працівниками в Нью-Йорку, але він може вплинути на практику в національному масштабі. Щонайменше чотири штати – Каліфорнія, Нью-Джерсі, Нью-Йорк і Вермонт – та округ Колумбія також працюють над законами, які регулюватимуть використання штучного інтелекту при прийомі на роботу. А Іллінойс і Меріленд ухвалили закони, що обмежують використання конкретних технологій ШІ, часто для спостереження за робочим місцем і перевірки кандидатів на роботу.

Ще до того, як закон набув чинності, щодо нього висловлюють неоднозначні судження. Приміром, документ називають непрактичним. А ще вказують на складність регулювання ШІ, який розвивається шаленими темпами з невідомими наслідками.

Раніше Генеральний директор OpenAI Сем Альтман виступив перед підкомітетом Сенату з питань правосуддя та відповів на запитання законодавців про потенційні непередбачувані наслідки генеративного штучного інтелекту.

Він закликав законодавців якнайшвидше ухвалити нові закони та правила щодо ШІ для можливого встановлення стандартів для навчання та випуску нових ШІ-систем із боку технологічних компаній. На думку Альтмана, регуляторне втручання з боку урядів матиме вирішальне значення для зменшення ризиків, пов’язаних із дедалі потужнішими моделями ШІ.