Запуск емулятора GameCube та Wii з відкритим вихідним кодом Dolphin у Steam був заблокований через скаргу в рамках Закону про авторське право в цифрову епоху (DMCA), подану Nintendo до Valve.

Юридичне повідомлення, пише PC Gamer, було датоване 26 травня 2023 року та адресоване юридичному відділу Valve. У документі стверджується, що емулятор Dolphin порушує права інтелектуальної власності Nintendo, а отже має бути видалений з магазину Steam.

Такі повідомлення відповідно до DMCA зазвичай надсилаються постачальникам послуг, таким як Valve, які повинні повідомити про це ймовірного порушника. Команда розробників Dolphin тепер має можливість подати зустрічне повідомлення до Valve, якщо вони оскаржуватимуть претензії Nintendo або підкоряться вимогам про видалення. Якщо Dolphin вирішить подати зустрічний позов, Nintendo матиме приблизно два тижні для прийняття рішення про подачу позову до суду.

Наслідки судового процесу в цьому випадку стануть далекосяжними для всього ринку. Якщо Nintendo виграє справу, більшість, якщо не всі, емулятори сучасних ігрових систем можуть бути заблоковані через порушення DMCA. І навпаки, сприятливий вердикт для Dolphin може повністю розв’язати руки спільноті розробників емуляторів.

У минулому суди вже розглядали схожі позови Sony проти Bleem! і Connectix, пов’язані з емуляцією ігор, в яких було вирішено, що використання емуляторами BIOS і прошивки PlayStation не порушує авторських прав. На ці рішення часто посилаються для легітимізації емуляції у Сполучених Штатах. Однак справа Nintendo, що ґрунтується на інших правових підставах, ускладнює ситуацію.

Повідомлення DCMA, надіслане Nintendo до Valve, використовує формулювання про обхід авторського права, стверджуючи, що емулятор Dolphin використовує несанкціоновані криптографічні ключі для розшифрування безпосередньо перед запуском гри або під час неї. Таким чином, використання емулятора Dolphin нібито незаконно «обходить технологічне обмеження, яке ефективно контролює доступ до твору, захищеного Законом про авторське право».

Попри поки що заборону публікації в Steam, Dolphin залишається доступним на своїй сторінці Github та офіційному сайті. Як повідомляється у блозі емулятора, реліз у Steam відкладено на невизначений термін, оскільки команда вивчає можливі варіанти.