У США адвокат на суді використав дані ChatGPT, які виявилися вигадкою

У США адвокат використав інформацію ChatGPT під час розгляду судового позову, але вона виявилася неправдивою. Про це пише The New York Times.

Позов до авіакомпанії Avianca подав Роберт Мата, який стверджує, що 27 серпня 2019 року отримав травму, коли металевий візок для подачі їжі вдарив його по коліну під час польоту із Сальвадору до Нью-Йорка.

Коли Avianca звернулася до федерального судді Мангеттену з проханням закрити справу у зв’язку із закінченням терміну позовної давності, юрист пасажира Стівен А. Шварц із фірми Levidow, Levidow & Oberman висловив заперечення.

Він закликав подовжити справу та подав документ, у якому посилався на півдесятка судових рішень, зокрема за участі авіакомпаній Delta Air Lines, Korean Air Lines і China Southern Airlines. Водночас ні юристи Avianca, ні суддя П. Кевін Кастел не змогли знайти рішення або цитати, згадані адвокатом.

Зрештою Стівен А. Шварц під час свідчень під присягою визнав, що використовував програму штучного інтелекту для своїх юридичних досліджень – «джерело, яке виявилося ненадійним». Він запевнив, що не мав наміру обдурювати суд чи авіакомпанію, ніколи не користувався ChatGPT і тому не знав про можливість того, що його зміст може бути неправдивим.

Він також акцентував, що просив програму засвідчити, що наведена нею інформацію є реальною, і ChatGPT відповідав ствердно. Стівен А. Шварц сказав, що дуже шкодує, що поклався на ChatGPT і не робитиме цього в майбутньому без абсолютної перевірки його достовірності.

Суддя в постанові зазначив, що йому було представлено безпрецедентну обставину – юридичне подання, повне фальшивих судових рішень, з фальшивими цитатами та фальшивими внутрішніми посиланнями. Він призначив слухання для обговорення можливих санкцій на 8 червня.

Раніше повідомлялося, що близько шести з десяти дорослих американців (58%) чули про ChatGPT, але мало хто пробував його самостійно. Про це свідчать результати опитування Pew Research Center, проведеного в березні. Відповідно до результатів, багато про ChatGPT чули 18% дорослого населення США, мало – 39%, а 42% – не чули взагалі.