ОС Windows нарешті почала підтримувати файли WinRAR на рівні вбудованої  системи. Це сталося через 28 років із моменту першого випуску архіватора, повідомляє TechCrunch.

«Ми додали власну підтримку додаткових форматів архівів, зокрема tar, 7-zip, rar, gz та багатьох інших за допомогою проєкту з відкритим вихідним кодом libarchive. Тепер ви можете отримати покращену продуктивність роботи з архівами під час стиснення у Windows», – пише видання із посиланням на інформацію від Microsoft.

Для користувачів це – не пересічна подія. Умовно-безкоштовне програмне забезпечення з’явилося в 1995 році. Тож, знадобилося майже три десятиліття, щоб файли .rar нарешті стали підтримуватися в Windows на рівні вбудованої системи.

У 90-х роках це була лише одна з декількох конкуруючих програм для стиснення файлів, щоб їх можна було ефективніше передавати через жахливо повільний інтернет. З часом потреба в таких програмах зменшилася, оскільки місткість дисків і пропускна здатність зросли в геометричній прогресії. Водночас поширилися стандарти й варіанти з відкритим вихідним кодом, такі як libarchive.

Нагадаємо, що WinRAR створює архіви форматів RAR та ZIP. Він вважається одним із найкращих архіваторів за співвідношенням ступеня стиснення та швидкості роботи. WinRAR має 45 доступних мов, зокрема й українську.