Деякі нейромережі вивчають мову, подібно до людей. Про це свідчать результати дослідження комп’ютерного лінгвіста Гашпера Бегуша з Каліфорнійського університету в Берклі, пише Quanta magazine.

Разом із колегами він порівняв мозкові хвилі людей, які слухають простий звук, із сигналом, який видає нейронна мережа, що аналізує той самий звук. Результати виявилися неймовірно схожими. Найважливіше те, що вони протестували мережі, що складаються з нейронів широкого призначення, які підходять для виконання різних завдань.

«Вони показують, що навіть дуже, дуже загальні мережі, які не мають ніяких розвинених упереджень щодо мови або будь-яких інших звуків, тим не менш, показують відповідність нейронному кодуванню людини», – акцентував психолог Гері Луп’ян із Університету Вісконсіна в Медісоні, який не брав участі в роботі.

Під час дослідження спеціалісти виявили ще одну цікаву паралель між людьми та машинами – вони по-різному «чули» звуки, які вимовляли для них англійською та іспанською мовами.

Втім, результати дослідження не лише допомагають розкрити таємницю того, як штучні нейронні мережі (ШНМ) навчаються, але й припускають, що людський мозок може не бути оснащений «апаратним і програмним забезпеченням» для мови.

«Ця робота однозначно свідчить проти уявлення про те, що мова вимагає спеціального вбудованого обладнання та інших відмінних рис», – сказав лінгвіст Всеволод Капацинський з Орегонського університету.

Як відомо, в 1950-х роках лінгвіст Ноам Чомскі припустив, що люди народжуються з вродженою та унікальною здатністю розуміти мову. На його переконання, ця здатність буквально вмонтована в людський мозок.