Поки Євросоюз обмірковує пропозицію запровадити сканування приватних повідомлень, Іспанія виступила за повну заборону використання в них наскрізного шифрування (E2EE). Про це пише WebProNews.

Ініціатива виникла на фоні обговорення законопроєкту, який змусить компанії сканувати контент на своїх платформах на наявність незаконних матеріалів, особливо матеріалів про сексуальне насильство над дітьми (CSAM — child sexual abuse material). Документ вважають суперечливим і навіть попереджають про його незаконність, тож юристи блоку говорять про його можливе скасування на судовому рівні.

З усім тим, Іспанія, схоже, хоче вжити агресивніших заходів. За даними Wired, про це свідчить документ із позицією щодо проблеми з боку 20 країн-членів ЄС.

«В ідеалі, на наш погляд, було б бажано законодавчо заборонити постачальникам послуг із ЄС впроваджувати наскрізне шифрування», – зауважили іспанські представники в документі.

Такі підходи вже оцінили представники галузі. Приміром, наукова співробітниця інтернет-обсерваторії Стенфордського університету в Каліфорнії Ріана Пфефферкорн шокована заявами Іспанії, що має бути законодавство, яке забороняє провайдерам послуг із ЄС застосовувати наскрізне шифрування.

Натомість генеральна секретарка європейського відділення Центру демократії та технологій Іверна Макгоуен вважає, що злам наскрізного шифрування для всіх було б не тільки непропорційним, але й неефективним для досягнення мети захисту дітей. Її думка перегукується із заявами німецьких критиків законопроєкту.

«Захист дітей не буде забезпечений, якщо регулювання пізніше зазнає невдачі в Європейському суді. – підкреслив Фелікс Реда з Товариства за права свободи. – Шкода, завдана приватності всіх людей, буде величезною. Несанкціоноване спостереження порушує саму суть права на недоторканність приватного життя і тому не може бути виправдане жодною оцінкою фундаментальних прав».

За інформацією Wired, за сканування повідомлень E2EE для CSAM виступають 15 із 20 країн. Німеччина заперечує проти законопроєкту в його нинішньому вигляді. Проти виступає також Естонія, а Фінляндія попереджає, що документ може суперечити конституції країни.

Нагадаємо, що у 2021 році Apple повідомляла про наміри впровадити сканування фотографій користувачів на предмет сексуального насильства над дітьми. Це мало відбуватися прямо на пристроях користувачів. Але зрештою компанія від цієї ідеї відмовилася.