Компанія Google в рамках роботи з використання штучного інтелекту для подолання кліматичної кризи розширює можливості прогнозування повеней до 80 країн. Про це в блозі написав віцепрезидент з інжинірингу та досліджень і керівник кризового реагування гіганта Йосі Матіас.

За його словами, з додаванням 60 нових країн в Африці, Азійсько-Тихоокеанському регіоні, Європі, Південній та Центральній Америці, платформа Flood Hub тепер охоплює деякі з територій з найбільшим відсотком населення, що піддаються ризику повеней та зазнають більш екстремальних погодних умов. Йдеться про 460 млн людей в усьому світі.

«Уряди, гуманітарні організації та приватні особи можуть використовувати Flood Hub, щоб вчасно вжити заходів і підготуватися до річкових повеней, переглядаючи локальні дані про повені та прогнози до 7 днів наперед – порівняно з минулим роком, коли інформація була доступна лише за 48 годин до повені», – зазначив Йосі Матіас.

Він пояснив, що платформа використовує різні загальнодоступні дані, зокрема прогнози погоди та супутникові знімки. Потім технологія поєднує дві моделі: гідрологічну модель, яка прогнозує кількість води, що тече в річці, і модель затоплення, яка прогнозує, які райони постраждають і наскільки глибокою буде вода.

«Ми працюємо над розширенням сповіщень про прогнози повеней у Пошуку та Картах, щоб зробити цю інформацію доступною для людей, коли вони потребують її найбільше», – підкреслили в компанії.

Тут також нагадали, як у 2018 році почали прогнозування в Індії та розширили його до Бангладеш. У 2022 році технологію було поширено ще на 18 країн.

«Понад десять років ми співпрацюємо з працівниками екстрених служб, щоб розробити технології та програми, які допомагають людям бути в безпеці, бути поінформованими та не потрапляти в біду», – зауважив Йосі Матіас.

Крім цього, Google.org співпрацює з такими організаціями, як Федерація товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Товариство Червоного Хреста Індії та команда Інклюзивної економіки Єльського університету, щоб створити офлайн-мережі оповіщення з активістів, щоб посилити охоплення попереджень Flood Hub.

Стихійні лиха стають дедалі частішими та інтенсивнішими через зміну клімату, вони загрожують безпеці та засобам до існування людей. Щороку від повеней страждають понад 250 млн людей в усьому світі. Економічні збитки оцінюють в близько $10 млрд.