Стартап Neeva закриває свою пошукову систему для споживачів і має намір зосередитися на штучному інтелекті. Про це повідомляє CNBC із посиланням на компанію.

Заснована у 2019 році колишніми працівниками Google Шрідхаром Рамасвамі та Вівеком Рагхунатаном, компанія Neeva запустила безрекламну, платну пошукову систему в США два роки тому, а через пів року додала до неї безплатну версію.

За наступні місяці, за словами Neeva, у неї з’явилося понад 600 000 користувачів, хоча переважна більшість з них використовували безплатний тарифний план. У пошуках зростання Neeva розпочала швидку глобальну експансію, розпочавши з Європи в жовтні, а потім спробувала переосмислити весь процес пошуку за допомогою нового генеративного механізму штучного інтелекту, який об’єднав кілька результатів і джерел для створення єдиної відповіді.

Співзасновники компанії у блозі на сайті Neeva зауважили дуже важке залучення користувачів. Цей виклик та інше економічне середовище дали зрозуміти, що бізнес у сфері споживчого пошуку не є стійким.

«Це було дуже важке рішення, яке враховувало багато речей: наш бізнес-прогрес, поточне фінансове середовище й нашу здатність продовжувати швидко зростати в цьому сильно зміненому пошуковому середовищі», – зазначив Рамасвамі.

Очікується, що Neeva.com та її пошуковий продукт закриють впродовж наступних кількох тижнів, а дані користувачів видалять. Власники платної підписки на Neeva Premium отримають відшкодування за невикористану частину.

Тепер Neeva вивчатиме випадки використання генеративного ШІ та великих мовних моделей у пошуку в майбутньому. Більше про майбутнє компанії її керівники планують розповісти в найближчі тижні.