Компанія Hyundai вирішила швидко завершити колективний позов, що виник у зв’язку з масовим викраденням автомобілів через TikTok-челендж. Автогігант погодився на мирову угоду, яка складе приблизно $200 мільйонів, щоб компенсувати збитки приблизно 9 мільйонам власників автомобілів Hyundai та Kia в США.

Більша частина суми, близько $145 мільйонів, призначена для відшкодування клієнтам, які зазнали незастрахованих збитків через викрадення або пошкодження їхніх автомобілів. Hyundai та Kia також зобов’язалися взяти на себе витрати на страхові франшизи, підвищені страхові премії та інші пов’язані з цим витрати.

Мирова угода поширюється на різноманітні автомобілі Hyundai та Kia, вироблені в період з 2011 по 2022 модельний рік, серед них популярні Elantra, Santa Fe та Tucson. Окрім того, до списку входить преміальне Genesis Coupe 2011-2014 років випуску. Hyundai та Kia виплатять до $6 125 кожному власнику за повну втрату автомобіля та до $3 375 за пошкодження, завдані авто та особистому майну, що знаходилося в ньому.

Hyundai та Kia вже впровадили оновлення, яке встановлюється в дилерських центрах, що посилює захист від викрадення для деяких моделей, таких як Elantra 2017-2020 років випуску, Sonata 2015-2019 років випуску та Venue 2020-2021 років випуску. Це вдосконалення вимикає функцію запуску двигуна кнопкою і збільшує тривалість роботи сигналізації. Інші автомобілі, для яких мають впровадити схоже оновлення, отримають їх до червня. Крім того, Hyundai та Kia виділять до $300 на кожного водія для допомоги у придбанні протиугінних пристроїв.

Судовий позов до Hyundai став наслідком появи у 2022 році Kia Challenge – вірусного тренду, який розпочала група молодих людей під назвою Kia Boyz, опублікувавши в TikTok відео, як обійти протиугінні іммобілайзери багатьох автомобілів Hyundai та Kia за допомогою звичайних USB-кабелів. Це призвело до значного збільшення кількості крадіжок автомобілів цих марок і викликало втручання Національної адміністрації безпеки дорожнього руху, яка пов’язала щонайменше 14 аварій і вісім смертельних випадків з цими вірусними відеороликами. Викрасти авто Hyundai та Kia було настільки просто, що поліція часто затримувала у викраденому авто підлітків у віці 12-14 років.