NASA вирішила обрати ще одного розробника місячного посадкового модуля для місії Artemis і ним стала компанія Blue Origin Джеффа Безоса. Тепер SpaceX та Blue Origin будуть змагатися за те, хто з них краще, комфортніше, безпечніше та дешевше доправляє астронавтів на Місяць.

Після того, як у квітні 2021 р. NASA обрала SpaceX як єдиного розробника місячного посадкового модуля, компанії Blue Origin та Dynetics, які теж брали участь у конкурсі, подали протест на дії агентства. Розрахункова палата США відхилила скаргу, але Blue Origin подала позов у Претензійний суд США. Цей позов призупинив фінансування SpaceX, але теж був врешті-решт відхилений і викликав шквал критики в адресу Blue Origin та Безоса.

Але, попри таку передісторію та те, що пропозиція Blue Origin майже вдвічі дорожче, ніж у SpaceX, NASA все ж таки вирішила обрати компанію як другого розробника посадкового модуля. Можливо тому, що Starship, на базі якого буде створюватися місячний посадковий модуль Starship HLS, все ще ніяк не полетить.

З іншого боку, Blue Origin HLS, відомий як Integrated Lander Vehicle або Blue Moon, який розробляє консорціум National Team у складі Blue Origin, Lockheed Martin, Northrop Grumman та Draper Laboratory (п’ять великих компаній проти одної SpaceX!), теж поки що не готовий. До того ж він значно менший, ніж Starship HLS, і зможе доправити на Місяць лише 20 тонн корисного навантаження.

В рамках нового контракту SpaceX має продемонструвати можливості Starship HLS під час місії Artemis 3, яка поки що планується на грудень 2025 р. і під час місії Artemis 4 (вересень 2028 р.). А Blue Origin випробує свій Blue Origin HLS під час місії Artemis 5, яка запланована, знову ж таки поки що, на вересень 2029 р.