Науковці провели першу повнорозмірну 3D-цифрову реконструкцію затонулого «Титаніка». Це дозволило показати лайнер із неймовірною деталізацією. Про це пише Ars Technica.

Сканування під час шеститижневої експедиції минулого літа організували компанії Magellan Ltd (займається глибоководним картографуванням) та Atlantic Productions (знімає документальний фільм про проєкт).

«Великі дослідники спускалися на дно Титаніка… але насправді вони використовували камери з дуже низькою роздільною здатністю і могли лише здогадуватися про те, що сталося», – пояснив в інтерв’ю BBC News генеральний директор Atlantic Productions Ендрю Геффен.

За його словами, це відкриває великі можливості для кращого розуміння катастрофи.

«Тепер у нас є кожна заклепка «Титаніка», кожна деталь, ми можемо зібрати його назад, тож вперше ми можемо побачити, що сталося, й використати реальні наукові дані…», – додав він.

Під час місії компанії задіяли два підводних апарати, щоб нанести на карту кожен міліметр затонулого корабля, зокрема поле уламків, що простягається приблизно на три милі. Загалом було отримано 16 терабайтів даних, а також понад 715 000 фотографій і відеозаписів у форматі 4K. Потім ці обробили для створення цифрового 3D-двійника.

Нагадаємо, що «Титанік» затонув у 1912 році. Він зіткнувся з айсбергом і почав набирати воду, затопивши п’ять з 16 водонепроникних відсіків, тим самим вирішивши свою долю. Понад 1 500 пасажирів і членів екіпажу загинули. Лише близько 710 із тих, хто був на борту, вижили. «Титанік» лишався невиявленим на дні Атлантичного океану до осені 1985 року.