Губернатор штату Монтана Грег Джанфорте підписав законопроєкт SB 419, який фактично забороняє соціальну мережу TikTok на території штату. Це перша подібна заборона в США. Згідно з новим законом, магазини застосунків зобов’язані видалити TikTok зі своїх пропозицій для жителів Монтани, повідомляє The Verge.

Губернатор Джанфорте обґрунтував заборону як дію, спрямовану на захист особистих і приватних даних жителів Монтани від китайської комуністичної партії, про що він написав у Twitter. У відповідь на новий закон прессекретар TikTok Брук Оберветтер заявила, що заборона порушує права жителів Монтани, передбачені Першою поправкою до Конституції.

Новий закон недвозначно заявляє, що TikTok не може працювати на території Монтани, і забороняє магазинам застосунків пропонувати можливість завантажити додаток. Законодавство не передбачає жодних покарань для користувачів TikTok, але накладає штрафи на TikTok і операторів магазинів застосунків у розмірі $10 000 за кожне порушення в день.

Поки неясно, як ця безпрецедентна заборона буде діяти з юридичної точки зору. Хоча TikTok офіційно не оголосив про судовий позов, він назвав закон «перегином уряду» і пообіцяв оскаржити його. NetChoice, асоціація інтернет-торгівлі, що представляє таких гігантів, як Meta, Twitter і Google, вважає закон «неконституційним» і має досвід судових позовів проти подібних законопроєктів, що може зробити Монтану наступною в черзі.

Дії губернатора Джанфорте не обмежуються TikTok. Він позначив інші застосунки, в тому числі Telegram, WeChat і додаток для покупок Temu, такими, що пов’язані з «іноземними ворогами», і розпорядився заборонити їх використання на урядових пристроях і в усьому державному бізнесі. Усі програми, за винятком Telegram Павла Дурова, що базується в Дубаї, пов’язані з китайськими компаніями.

Починаючи з 1 червня, нова політика штату Монтана забороняє використання заборонених застосунків на всіх державних пристроях, а також на будь-яких пристроях, що використовуються сторонніми фірмами, які ведуть бізнес у штаті. Програми, які вже встановлені на таких пристроях, мають бути «негайно видалені». Варто зазначити, що губернатор Джанфорте вже блокував TikTok на державних пристроях і в державних мережах у грудні, а цей новий закон розширює сферу дії, охоплюючи додаткові застосунки.