Чимало різних технологій наразі займаються покращенням способів зв’язку, але більшість із них зводиться до апдейтів якості (кращі камери та мікрофони, ШІ допомагає обробляти зображення та звук тощо), а не формату. Віртуальна реальність частково також намагається зробити свій внесок у спілкування, але особливості віртуальних аватарів поки що не дають бажаного ефекту.

В Google працюють над цікавішим варіантом — Project Starline. Ще у 2021 році компанія описувала його, як «технологічний проєкт, який поєднує в собі досягнення в галузі апаратного та програмного забезпечення, щоб дати можливість друзям, сім’ям та колегам відчувати себе разом, навіть якщо вони знаходяться в різних містах (або країнах)».

Основна ідея полягає в тому, що за допомогою трьох масивів камер та спеціального екрана, звичайний відеодзвінок можна перетворити у дивовижне 3D-спілкування й мати реальніше відчуття присутності співрозмовника поряд. При цьому людям не потрібні додаткові шоломи чи окуляри.

MKBHD випробував Project Starline від Google — винятковий тривимірний зв’язок у реальному часі

І ефект присутності людини поряд виявився дійсно вражаючим не лише в маркетингових відеороликах. Блогеру Маркесу Браунлі (MKBHD) вдалося випробувати останні доробки Project Starline. Він та його команда залишилися враженими можливостями системи.

Як зазначає Маркес, раніше пристрій складався зі спеціальної будки з більшою кількістю сенсорів, а зараз «зменшився» практично до самого 65-дюймового дисплея, масиву камер та підсвічування.

На жаль, камера не може продемонструвати всі можливості такої технології. За відгуком блогера, та судячи з реакції інших членів його команди, Project Starline вражає своїми можливостями.

Як можна побачити у записі, технологія має неабиякий ефект присутності, і якщо, наприклад, у співрозмовника є якийсь об’єкт, складається реалістичне відчуття, що він буквально може бути переданим, ніби люди дійсно знаходяться поряд один з одним. Навіть звук буде підлаштовуватися згідно з позицією людини перед екраном й відповідно відтворюватися з урахуванням, наприклад, нахилу голови.

Щоправда, поки що проєкт закритий та має свої обмеження. Наразі Google співпрацює з декількома компаніями, які використовують Project Starline для внутрішнього спілкування. Також технологія обмежується лише двома співрозмовниками, тобто з однієї сторони може знаходитися лише одна людина.

Ну і в самій Google поки що немає однозначної відповіді, для кого саме розробляється такий продукт. Навряд багатьом звичайним людям захочеться платити за додаткову технологію виключно для спілкування, адже можливості смартфонів та комп’ютерів й без цього їх цілком влаштовують. Але й технології не стоять на місці, й, можливо, з часом подібний гаджет буде значно доступнішим та простішим.