Чимало фанів технологій чекають на конференцію WWDC 2023, з відкриттям якої Apple має нарешті продемонструвати свою першу гарнітуру змішаної реальності — Reality Pro. До цього компанія готувалася роками, декілька разів відкладаючи анонс, витрачаючи мільярди на розробку та залучивши до проєкту тисячу інженерів.

І це буде дійсно важливий момент для компанії, адже саме з цим гаджетом Apple порушує чимало своїх стандартів, йдучи на компроміси. Це описує Марк Гурман з Bloomberg, спираючись на інформацію від близьких до розробки інсайдерів.

Від початку розробки, гаджет пішов на чимало поступок. Наприклад, батарея буде розміщена окремо від самого шолома, що має вберегти гаджет від перегріву і зменшити вагу. Заразом і деякі функції, як-от віртуальне робоче місце з кількома моніторами, на старті не буде працювати так, як це початково задумано (хоча з часом це, можливо, виправлять).

Такий підхід є нетиповим для Apple, яка зазвичай випускає технології в більш готовому стані, і якщо й поступається в чомусь, то не такому принциповому, як зараз. Так само і з ціною: дорогий гаджет вартістю у $3 000 можуть продавати по собівартості, для початку не заробляючи на ньому. Компанія навіть розглядала варіант збитковості продукту як спробу закріпитися на ринку.

Цікавіше, що навіть серед керівництва компанії залишається скептицизм щодо гарнітури:

«Ключові фігури у вищих ешелонах Apple, такі як Крейг Федерігі, старший віцепрезидент з розробки програмного забезпечення, також тримали дистанцію і, за словами людей, знайомих з проєктом, ставилися до гарнітури з пересторогою. Джоні Сруджі, старший віцепрезидент Apple з апаратних технологій, у приватних розмовах висловлював скептицизм, порівнюючи його з науковим проєктом», — пише пан Гурман.

Тім Кук також «тримав дистанцію» від розробки. Іноді, беручи додатковий час на відповіді, він навіть збивав команду з пантелику. При цьому розробники зазначали принципову відмінність Кука і Джобса: «Його підхід іноді сприймався як нерішучість, що призводило до затримок і побоювань щодо отримання достатніх ресурсів».

Сам Кук також був більше зацікавлений у розробці окулярів доповненої реальності — Apple Glasses, а не гарнітури змішаної. Саме з них і починалася ідея, «легкий, непомітний пристрій, який дуже нагадує звичайні окуляри», якими можна користуватися протягом всього дня. Але поступово вона трансформувалася:

Після того, як Apple спочатку націлилася на легку пару окулярів доповненої реальності, Apple поступово перейшла до чогось, що більше нагадувало присутні пристрої через технологічні обмеження, бажання вивести продукт на ринок і внутрішні розбіжності.

Гурман окремо зазначає, що Apple Glasses в принципі можуть так і залишитися проєктом, а наразі лише 10% ресурсів команди Reality Pro залучені до їх розробки.

Зрештою, Apple відклала будь-яку серйозну розробку автономних окулярів на роки, що, за словами людей, які брали участь у цьому процесі, мало не вбило саму ідею. Вони кажуть, що Apple залишилося щонайменше чотири роки до представлення будь-якого такого продукту, якщо це коли-небудь станеться.

Один з учасників проєкту розповідає, що в народі ходив жарт, що інженери працювали над безнадійним N421 лише для того, щоб зробити Кука щасливим. До 2019 року компанія майже не просунулася в розробці життєздатного плану створення AR-окулярів.