У 2020 році Google заявила, що буде видаляти контент, який зберігається в неактивних акаунтах задля збереження вільного місця на серверах. Тепер же компанія оновлює свою політику — видалятися будуть акаунти повністю.

Якщо акаунт Google не використовувався понад 2 роки, компанія може видалити його разом із даними, що в ньому зберігаються. Стануть недоступними email-адреса, події календаря, документи Docs, файли Drive, знімки Google Photos та інші дані.

Наразі Google не планує видаляти акаунти, які мають відео на YouTube. Адже деякі старі канали можуть містити кліпи, що мають історичне значення.

Google почне видаляти акаунти в грудні цього року, застосовуючи поетапний підхід. Спершу компанія позбудеться облікових записів, які були створені та більше ніколи не використовувались.

Перед видаленням акаунта Google надішле декілька попереджень користувачу на його основну та запасну email-адресу (якщо така була вказана). Нововведення стосуватиметься тільки безплатних акаунтів і не чіпатиме облікових записів, якими керують організації чи школи.

Google вважає акаунт активним, якщо до нього періодично входять, чи виконують якісь базові дії:

  • читають або відправляють email
  • використовують Google Drive
  • переглядають відео на YouTube
  • завантажують додатки в Google Play Store
  • використовують Google Search
  • використовують функцію Sign in with Google для входу до акаунтів на сторонніх ресурсах

Також Google вважає активністю, якщо акаунт використовується на Android-пристрої, або у вас є платні підписки, наприклад Google One.

Компанія пропонує інструмент Inactive Account Manager для того, щоб ви самі могли вирішити, що відбудеться з вашими даними, якщо ви не зможете використовувати свій акаунт. Наприклад, відправити файли довіреним контактам, чи видалити акаунт.

Google відзначає, що ці зміни направлені на посилення безпеки, адже для неактивних акаунтів часто задані старі або повторно використовувані паролі, які могли бути скомпрометованими. Тож зловмисники можуть отримати до них доступ й використовувати для чого завгодно: від крадіжки особистих даних до надсилання спаму.

Також варто зазначити, що Google не звільнятиме Gmail-адреси після видалення неактивних акаунтів.