Центральне розвідувальне управління США (ЦРУ) розпочало нову кампанію в Telegram, яка має на меті скористатися тим, що американські розвідники вважають «безпрецедентним» шансом переконати росіян, розчарованих війною в Україні та життям у росії, розкрити секретні дані, пише CNN.

Ця ініціатива включає новий канал ЦРУ в Telegram, месенджері з функціями соціальної мережі, який користується великою популярністю в росії як джерело непідцензурних новин. В ньому вже було розміщено професійно зняте відео для вербування росіян. Ролик містить інструкції про те, як анонімно і безпечно спілкуватися з ЦРУ. Його спочатку було розміщено в Telegram, але потім продубльовано в інші соціальні мережі, такі як YouTube, Twitter, Instagram і Facebook.

Співробітники ЦРУ, які працювали над цим проєктом, заявили, що вторгнення росії в Україну надало історичну можливість «змусити росіян прийти до нас і передати інформацію, яка потрібна Сполученим Штатам». Це було зроблено після успішної попередньої кампанії з вербування, розпочатої у відповідь на вторгнення, яка призвела до появи нових контактів.

Вербувальне відео ЦРУ націлене на значну групу росіян, яка потенційно може налічувати тисячі або навіть десятки тисяч як у росії, так і за її межами, і яка може володіти цінною інформацією. До цієї групи входять особи, які перебувають поза традиційною сферою суперництва американських і російських розвідок і служб безпеки. Це професіонали в таких галузях, як кібербезпека, технології, фінанси, військова справа і дипломатія.

За словами посадовців, багато з цих потенційних інформаторів можуть не знати, як зв’язатися з ЦРУ, або навіть не усвідомлювати, що інформація, якою вони володіють, становить інтерес. В ЦРУ зазначають, що успіх попередніх зусиль протягом минулого року, спрямованих на звернення до росіян, був достатньо обнадійливим, щоб розпочати більш публічну кампанію, оприлюднивши це відео з вербуванням.